Zoek
Sluit dit zoekvak.

Terugblik klimaatpelgrimstocht 2021: Gewoon gaan!

Terugblik klimaatpelgrimstocht 2021: Gewoon gaan!

Van 30 september tot en met 11 oktober liepen dertig internationale pelgrims door Nederland. Hun klimaatpelgrimstocht startte in augustus in Polen en eindigt in november in Glasgow, bij COP26, de 26e Wereldklimaatconferentie. Onderweg vragen de pelgrims aandacht voor het klimaat. 

De pelgrims wisten in Nederland tientallen kerken en honderden mensen op de been te brengen voor het klimaat:

  • 40 plaatselijke kerken en 2 moskeeën waren betrokken bij de voorbereiding en zorgden voor onderdak, eten en activiteiten voor de pelgrims.
  • 420 mensen liepen een of meerdere etappes mee met de pelgrims.
  • Bijna 2500 mensen ondertekenden de klimaatpetitie waarmee ze de aanwezigen bij COP26 oproepen tot actie en klimaatgerechtigheid.
  • Ruim 70 kerken ondertekenden de klimaatpetitie. Zij hebben samen bijna 100.000 leden.

De pelgrims vertrokken maandag met de boot van IJmuiden naar Engeland. Ze namen de ondertekende klimaatpetitie met alle handtekeningen mee naar de conferentie in Glasgow.

Met de pelgrimstocht wilden de organisatoren in Nederland, Vastenactie en GroeneKerken, aandacht vragen voor klimaatverandering en de rol van kerken daarin. We organiseerden deze tocht omdat we ons bewust zijn van de gevolgen van klimaatverandering wereldwijd. De allerarmsten hebben het meest te lijden. Klimaatgerechtigheid is voor ons daarom van groot belang. Daarmee geven we handen en voeten aan de opdracht om de ander lief te hebben. We willen dat de klimaatpelgrimstocht bijdraagt aan de bewustwording richting christenen over hoe zij kunnen zorgdragen voor de schepping.

Een terugblik op de twaalf dagen in twaalf beelden:

Klimaatpelgrimstocht
Donderdag 30 september lopen de pelgrims Nederland binnen. In Enschede doen Janneke Burger, Oane Reitsma en Carla Berbee de pelgrims uitgeleide en zegenen ze in drie talen: Ga met God. ‘Gott mit dir’ zingen de pelgrims, wees bewaard in de palm van Gods hand.

 

Klimaatpelgrimstocht
Pelgrimeren is vooral wandelen. En dat deden de pelgrims! Door de mist, de zon, de regen, over bruggen, de snelweg, de Hoge Veluwe, door bossen, dorpen en steden. Van Gronau naar IJmuiden.

 

KLimaatpelgrimstocht
In elke nieuwe plaats ontmoeten de pelgrims bijzondere mensen. Zoals Nicole, die in haar café in Soest vrijgevig koffie voor de pelgrims inschenkt. “Overal waar wij ontvangen worden, zie ik dat mensen er blij van worden. We brengen hoop, positieve energie: de mogelijkheid van beweging en verandering”, vertelt pelgrim Robin.

 

WhatsApp Image 2021 10 06 at 09.10.40 7 1 1
Splinters, zere voeten, pijntjes, blaren, spierpijn. Ook dat hoort bij een pelgrimstocht. Pelgrim Lydia schrijft: “Zoals onze voeten extra zorg nodig hebben na de vele kilometers, zo heeft onze ziel extra zorg nodig na een zware tijd.”

 

WhatsApp Image 2021 10 06 at 15.55.41 2 1
Tijdens de tocht ontmoeten de pelgrims duurzame mensen en bezoeken ze duurzame initiatieven, zoals een zorgboerderij en een stadslandbouwproject. Op een bezinningsdag in Amersfoort gaan ze in gesprek met ‘locals’ over hun motivatie en wat de klimaatpelgrimstocht hen tot nu toe gebracht heeft. Ook bezoeken ze een groene kerk en, zoals op de foto te zien is, de Frans en Hilde Hof van de Sint Franciscus Xaveriuskerk, met planten en bloemen die geïnspireerd zijn door de vier elementen. Een plekje middenin de stad waar je tot rust kunt komen.

 

KlimaatPelgrimstocht 02 1
Het zijn vooral de vele ontmoetingen en gesprekken die de pelgrims bezighouden. Ze zijn constant omgeven door mensen – onder het lopen, bij de maaltijden, in de slaapzalen. De gesprekken vormen een belangrijk onderdeel van de tocht. Wat is jouw motivatie om mee te lopen voor het klimaat? Een intens thema dat soms intense gesprekken met zich meebrengt.
WhatsApp Image 2021 10 10 at 13.28.20
Hildegard (75) is een van de internationale pelgrims. Ze is al vijf maal naar Santiago de Compostella gelopen. In 2015 liep ze mee naar Parijs, nu naar Glasgow. ‘Ik ben nog gezond, dus ik ga. Tegen mijn kleinkinderen wil ik kunnen zeggen dat ik me niet beperkt heb tot papierwerk, maar dat ik echt iets gedaan heb voor het klimaat.’

 

KlimaatPelgrimstocht 04 1
In de kerken op de route worden de pelgrims gastvrij ontvangen en goed verzorgd. Slaapplekken, heerlijk eten, verhalen, muziek en soms een biertje. Op deze foto staan Gerrie, Truus, Wilma en Jojanneke van de Dorpskerk in Twello klaar met soep en heerlijke broodjes; buiten beeld stopt Hennie kranten in de natte schoenen.

 

WhatsApp Image 2021 10 06 at 16.53.54
Veel gemeenten hebben een programma voorbereid voor de pelgrims, waarbij vaak ook een wethouder of burgemeester aansluit. Zoals in Amersfoort: een ontmoeting met Cees van Eijk, plaatselijk wethouder namens Groen Links. Hij drukt de pelgrims op het hart in Glasgow te vragen om vormen van energietransitie die voor iedereen bereikbaar zijn. Ook voor mensen met een smalle beurs, die vaak in slechter geïsoleerde huizen wonen en voor wie investeren in isolatie en duurzame materialen vaak niet mogelijk is. De pelgrims op hun beurt vragen zich af wat Amersfoort nu concreet doet voor het milieu. De ene viel het op dat Amersfoort behoorlijk dicht geplaveid is. Regenwater komt zo in het riool in plaats van in de grond, en steen houdt veel warmte vast. Een ander heeft gezien dat de groenstroken in de stad eigenlijk te smal zijn voor bijen en andere insecten. Gedetailleerde antwoorden komt er niet op detailvragen. Uiteraard zijn er veel punten die aandacht behoeven in de stad en die zijn allemaal kostbaar.

 

WhatsApp Image 2021 09 30 at 15.48.59
Er is, zeker op de eerste dag in Enschede, veel persaandacht voor de tocht. Er verschijnen artikelen in lokale, regionale en landelijke kranten, de pelgrims doen hun verhaal op de (regionale) radio en Petrus in het land neemt in Apeldoorn haar tv programma op.

 

WhatsApp Image 2021 10 10 at 18.59.28
Zondag 10 oktober is de landelijke klimaatmars. 150 mensen lopen met de pelgrims mee van Amsterdam naar Hoofddorp. In Hoofddorp worden de pelgrims toegesproken door Hella van der Wijst, René de Reuver en bisschop de Korte. Ook krijgen de pelgrims een cheque met het aantal handtekeningen die de afgelopen weken gezet zijn onder de klimaatpetitie. In totaal hebben 2.500 individuen de klimaatpetitie ondertekend en 70 kerken. Valt dat tegen? De 70 kerken hebben samen zo’n 100.000 leden en de pelgrims gaan dus met ruim 100.000 steunbetuigingen mee naar Glasgow.

 

WhatsApp Image 2021 10 11 at 16.26.59
Op 11 oktober stappen de pelgrims op de boot naar Engeland. Op naar de volgende etappe op de weg naar Glasgow. Wat ze daar precies verwacht weten zij zelf nog niet. Maar ze laten er vast hun stem horen. Gewoon gaan!

De klimaatpelgrimstocht is een initiatief van:

Groenekerken

Vastenactie

 

Deel dit artikel

Gerelateerd

Waarom GroeneKerken aanwezig is bij de A12 steundemonstratie op 27 mei

Meer lezen

Webinar 27 januari: (Wan)hoop voor de toekomst – Hoe we hoop houden, ondanks het gevoel van ‘crisis’ rondom het klimaat

Meer lezen

‘Inspiratiedag over het rentmeesterschap van de toekomst.’

Meer lezen

Lysanne van de Kamp

Meer lezen

Nationale bijentelling en Nationale Zaaidag

Meer lezen

Klink Veenendaal | Alfred Slomp

Meer lezen