Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waarom GroeneKerken aanwezig is bij de A12 steundemonstratie op 27 mei

Waarom GroeneKerken aanwezig is bij de A12 steundemonstratie op 27 mei

Al een tijdje stond het in onze agenda: 27 mei, de volgende demonstratie op de A12. Gaan we hier naartoe? Is dit iets voor GroeneKerken? Dat is de vraag die ons team en zeker ook mij persoonlijk de afgelopen weken veel heeft beziggehouden. Misschien geldt dat ook voor jou. Als ik mensen binnen en buiten de kerk spreek over de acties van Extinction Rebellion en Christian Climate Action, proef ik aan de ene kant ongemak. Burgerlijke ongehoorzaamheid, een weg blokkeren, dat voelt niet goed. Maar deelnemen aan de steun-demonstratie, omdat je óók wilt dat de fossiele subsidies stoppen, dat wordt voor steeds meer mensen een optie. Het is een worsteling, die ik ook herken bij mezelf en terug zie in ons team van GroeneKerken. De zorg voor Gods schepping zit zó in ons DNA en natuurlijk doen we daarvoor – voor en achter de schermen – wat we kunnen. Met ons team inspireren en ondersteunen we meer dan vierhonderd groene kerken in het land en hun verhalen motiveren ons elke dag weer. Maar moeten we niet óók een keer de stap naar voren zetten en publiek onze stem laten horen? Is dat een rol die bij ons past? We willen niet polariseren en mensen van ons vervreemden. Maar het gaat wel ergens over: niet 17 miljard, maar zelfs 30 miljard fossiele subsidies die een verwoestend systeem in stand houden. Waardoor Gods schepping zucht en lijdt. Dat moet stoppen. 

 

Wat is de aanleiding?

Voor 27 mei is een nieuwe geweldloze demonstratie aangekondigd door Extinction Rebellion, waarbij ze de A12 willen blokkeren als actie tegen de fossiele subsidies. De fossiele subsidies zijn de miljarden die de overheid besteedt aan het stimuleren van het winnen, produceren en gebruiken van fossiele brandstoffen en die, ook wat GroeneKerken betreft, zo snel mogelijk moeten stoppen. We zien dat de aarde, Gods schepping, zucht en lijdt, maar dat de roep van de aarde (Romeinen 8 vers 19) niet gehoord wordt. We zien een wereld die doordraait in steeds meer produceren en consumeren, een levensstijl die aarde en mensen uitput. De allerarmsten wereldwijd dragen het minste bij aan klimaatverandering en verwoesting van ecosystemen, maar ervaren wel de grootste gevolgen hiervan. We erkennen dat een vernieuwde manier van leven nodig is, waarin zowel de natuur als de mens tot bloei komt en waarmee we God eer geven. Groene kerken bieden hiervoor bezinning vanuit de Bijbel en laten ook prachtige initiatieven in de praktijk zien: een kerkgebouw verduurzamen, een repair-café starten of een gedeelde moestuin hebben met de wijk. Dit zijn allemaal grote en kleine groene stappen die ertoe doen en waardevol en hoopvol zijn, maar er is ook een systeemverandering nodig. Het stoppen met fossiele subsidies is één van die veranderingen die nodig zijn. 

 

GroeneKerken en demonstreren?

Kerken staan in een eeuwenoude traditie die ons leert hoe het anders kan. Het evangelie van Jezus Christus roept ons op tot een bekering. Dat betekent in onze tijd ook een nieuwe manier van leven waarmee we de schepping niet langer uitputten en de meest kwetsbare mensen niet langer de last dragen van onze levensstijl. Als team van GroeneKerken hebben we een groeiend verlangen om onrecht te benoemen en het recht een stem te geven. Dat kan op veel manieren. Er zijn christenen, zoals Christian Climate Action, die er wél voor kiezen om te demonstreren op het asfalt van de A12, samen met Extinction Rebellion. Wij begrijpen hun overwegingen, maar hebben er ook begrip voor dat op deze manier actie voeren soms gevoelig ligt. Andere christenen kiezen ervoor om helemaal niet te demonstreren, maar door grote en kleine duurzame keuzes in het dagelijks leven het verschil te maken en voor anderen een voorbeeld te zijn. Voor onszelf vinden we het nu passend om wel onze steun te tonen voor de boodschap van het protest door aanwezig te zijn, maar niet te demonstreren op het asfalt. Door samen met andere christenen en leiders van christelijke organisaties aanwezig te zijn bij de steun-demonstratie, willen we laten zien dat de zorgen over het klimaat, bewogenheid en solidariteit met mensen in ontwikkelingslanden en het verlangen naar een duurzame en rechtvaardige samenleving breed leven in kerken en onder christenen. Dat is waarom we er staan, op die plek.

 

Meedoen?

Misschien denk je nu ‘daar wil ik wel bij zijn’. In dat geval nodigen we je van harte uit om aan te sluiten en met ons de stem van christelijk Nederland te laten horen. We verzamelen om 11.30 uur op het pleintje tussen de ingang van de Tweede Kamer en de Koninklijke Bibliotheek, naast het centraal station van Den Haag.

 

Groene groet,

namens het team van GroeneKerken,

 

Carla Dik-Faber

Projectleider

Deel dit artikel

Gerelateerd

Webinar 27 januari: (Wan)hoop voor de toekomst – Hoe we hoop houden, ondanks het gevoel van ‘crisis’ rondom het klimaat

Meer lezen

‘Inspiratiedag over het rentmeesterschap van de toekomst.’

Meer lezen

Lysanne van de Kamp

Meer lezen

Nationale bijentelling en Nationale Zaaidag

Meer lezen

Klink Veenendaal | Alfred Slomp

Meer lezen