Zoek
Sluit dit zoekvak.

Klimaatwake bij Catshuis hervat: ‘’We laten ons raken door wat er op het spel staat’’

Klimaatwake bij Catshuis hervat: ‘’We laten ons raken door wat er op het spel staat’’

Op maandag 16 augustus om 12:05 hervatten De Klimaatwakers hun wake na een kort zomerreces. De wake vindt overdag plaats bij het Catshuis en ‘s nachts vanuit huiskamers door heel Nederland via een onlineverbinding. Tot aan het zomerreces hebben zo’n 750 Klimaatwakers samen al ruim tachtig dagen en nachten gewaakt.

Klimaatwake 11 06 2021@savannahvdr 26

‘’De onzekerheid of de aarde leefbaar zal blijven in de toekomst is overweldigend.’’ zegt initiatiefnemer van de wake Rozemarijn van ‘t Einde. ‘’Het recente IPCC-rapport roept angst, woede en wanhoop op. Mensen hebben de neiging om ervan weg te kijken. Tijdens de klimaatwake creëren we ruimte om stil te staan bij de werkelijke omvang van de klimaat- en ecologische crisis. Samen wakend proberen we het beest in de bek te kijken en zo politici uit te nodigen dit ook te doen.’’

Op 6 juli overhandigden De Klimaatwakers hun manifest aan fractievoorzitters en klimaatwoordvoerders van elf politieke partijen. Hierin stelden zij dat de overheid roekeloos omgaat met de levens van burgers en riepen de politici op om daadkrachtig leiderschap te tonen door een crisisaanpak toe te passen. Ook bekeken de Tweede Kamerleden een tentoonstelling van de honderden achtergelaten hartenkreten van Klimaatwakers. ‘’Laten we goede voorouders zijn’’ schreef waker Neela Paulussen (45).

‘’De politiek en het bedrijfsleven dreigen de laatste afslag naar een leefbare aarde te gaan missen,’’ aldus Van ‘t Einde, ‘’We hopen tegen de klippen op dat er ingrijpend klimaatbeleid wordt opgenomen in het regeerakkoord. Daarom waken we vastberaden, elke dag, elke nacht. We halen kracht en inspiratie uit de ontmoeting met elkaar en proberen vanuit die verbinding een weg te vinden in de enorme uitdaging waar we voor staan.’’
Klimaatwaak 11 06 2021@savannahvdr 51Een breed scala van vijftig organisaties is aangesloten bij De Klimaatwakers. Naast klimaatorganisaties zoals Grootouders voor het Klimaat en natuurorganisaties zoals De Vlinderstichting, wordt de wake ook gesteund door acht humanitaire hulporganisaties, zeven politieke jongerenorganisaties, agrarische organisaties, het Humanistisch Verbond en diverse religieuze organisaties.

De Klimaatwakers gaan hun wake de rest van de kabinetsformatie voortzetten. Iedereen die zich zorgen maakt over het klimaat is welkom om twee of drie uur mee te waken. Aanmelden kan via www.deklimaatwakers.nl.

Deel dit artikel

Gerelateerd

Waarom GroeneKerken aanwezig is bij de A12 steundemonstratie op 27 mei

Meer lezen

Webinar 27 januari: (Wan)hoop voor de toekomst – Hoe we hoop houden, ondanks het gevoel van ‘crisis’ rondom het klimaat

Meer lezen

‘Klimaatketting’ langs de kust

Meer lezen

Reizende expositie ‘Heel de Aarde’

Meer lezen

Orchideeën feest!

Meer lezen

Open brief aan Europese politici: kies voor écht rechtvaardig klimaatbeleid

Meer lezen