Klimaatpelgrims bereiken na 77 dagen de VN-conferentie over klimaatverandering in Glasgow

Klimaatpelgrims bereiken na 77 dagen de VN-conferentie over klimaatverandering in Glasgow

1.649,3 kilometer liggen achter hen: eind vorige week bereikten de klimaatpelgrims Glasgow en daarmee de 26e VN-klimaatconferentie. In 77 dagen doorkruisten ze Polen, Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië.

In de vroege namiddag van vrijdag 29 oktober bereikten de klimaatpelgrims, vergezeld door regen, Glasgow en de kapel en het graf van St. Mungo. Daar werden ze hartelijk ontvangen door de priesters Mark Johnston en Martin Johnston. Buiten de kathedraal kreeg elke klimaatpelgrim een rode roos voor hun inzet. In kleine kring werd een viering gehouden voor de inmiddels internationale groep pelgrims. Samen zongen en baden ze.

 

Trots

Ondertussen rees de vraag hoe de klimaatpelgrims zich nu voelden. Enkele klimaatpelgrims vertelden over hun ervaringen en hun wensen voor de toekomst. Velen waren stomverbaasd dat de klimaatbedevaart voor hen ten einde was gekomen. Ze vertelden hoe ze de tijd samen met hun mede-actievoerders nog lang zullen herinneren. Tegelijkertijd waren ze het er allemaal over eens dat ze heel trots op zichzelf kunnen zijn dat ze zo’n reis hebben gemaakt om een ​​voorbeeld te stellen voor de wereldwijde crisis. Toch benadrukten ze dat nu het echte werk begint. Nu moeten politici en andere actoren onderhandelen over de toekomstige veranderingen in onze mondiale samenleving. Daarom volgen de klimaatpelgrims de komende twee weken de onderhandelingen op de 26e VN-klimaatconferentie met grote aandacht.

Aankomst van de klimaatpelgrims in Glasgow

Aankomst van de klimaatpelgrims in Glasgow

 

Tempel

Daarna werden alle klimaatpelgrimsgroepen uitgenodigd voor een samenzijn in de Gurdwara Singh Sabha-tempel. Hier hadden de Zweedse en Duitse pelgrimsgroepen nog een kans om contact te maken met andere pelgrimsgroepen.

Een kleine anekdote erbij: een kleine groep klimaatpelgrims ging per ongeluk op weg naar de verkeerde Singh-tempel. Ook daar was er een blij weerzien. De vier klimaatpelgrims werden hartelijk ontvangen en uitgenodigd om mee te eten. Later bleek dat hier elke vrijdag een gezamenlijke maaltijd wordt gehouden. De kleine groep was geraakt door hoe vanzelfsprekend ze werden uitgenodigd door de Indiase gemeenschap om hun maaltijd met hen te delen.

 

Demonstratie

Al op zaterdag vond de eerste demonstratie plaats in het centrum van Glasgow. In ongeveer 90 minuten marcheerde de demonstratie van Glasgow Green naar Georg Square. Samen met onder andere Grandparents for Future, Extinction Rebellion, de groep “Coat of Hope”, Colombiaanse delegaties en Christian Aid vroegen de klimaatpelgrims aandacht voor de huidige en acute obstakels en problemen met betrekking tot klimaatverandering. De demonstratie werd begeleid door drummuziek en sambadansers.

Demonstratie door Glasgow

Demonstratie door Glasgow

Natuurlijk ontmoetten de klimaatpelgrims enkele groepen die ze al hadden ontmoet op hun weg door Polen, Duitsland, Nederland en het VK. “Tijdens de mars had ik de gelegenheid om met een aantal mensen te praten en erachter te komen wat hun beweegredenen waren”, zegt Wolfgang Löbnitz, een van de eerste klimaatpelgrims.

Zondag vond er een speciale wake plaats. Samen met vertegenwoordigers van verschillende religies werden woorden en gedachten gedeeld op de 26e VN-conferentie over klimaatverandering. Daarna baden joden, moslims, christenen, hindoes, inheemse volkeren en spirituele mensen op hun eigen manier voor het klimaat.

 

Wil je de pelgrims blijven volgen? Lees dan de Engelse of Duitse verslagen op de website van de Duitse organisatie: https://www.klimapilgern.de/en/

Deel dit artikel

Gerelateerd

Waarom GroeneKerken aanwezig is bij de A12 steundemonstratie op 27 mei

Meer lezen

Webinar 27 januari: (Wan)hoop voor de toekomst – Hoe we hoop houden, ondanks het gevoel van ‘crisis’ rondom het klimaat

Meer lezen

GroeneKerken in de Trouw duurzame 100

Meer lezen

Oproep: vrijwilliger voor storytelling (video)

Meer lezen

Opening 1e expositie

Meer lezen

Verspillingsvrije week

Meer lezen