Zoeken
Sluit dit zoekvak.

GroeneKerken op de Landelijke toerustingsdag GKIN

GroeneKerken op de Landelijke toerustingsdag GKIN

‘De rol van de kerk om Gods genezing en heling te brengen, in relatie tot de gehele schepping’

IMG 20230327 WA0000 1

Dit is het jaarthema 2023 van de GKIN: Gereja Kristen Indonesia Nederland of: Indonesisch-Nederlands Christelijke Kerk. Op 25 maart jl. werd in de Pauluskerk, GKIN regio Tilburg, de landelijke toerustingsdag gehouden voor de regiobesturen. Ds. Marla Winckler-Huliselan hield een inleiding over eco-theologie. We worden allemaal geconfronteerd met milieu- en klimaatproblemen en de vraag is wat de rol van de kerk hierin is, zowel in Nederland als in Indonesië. 

Indonesische theologen, zoals Gerrit Singgih, proberen een eco-theologische benadering te formuleren m.b.v. lokale traditionele wijsheid, waarbij de theologie vriendelijker is voor de natuur volgens Gods bedoeling. Vroeger en ook nu nog, staan in de Indonesische tradities mens en natuur veel dichter bij elkaar dan in Europa. Het samengaan van mens en natuur leidt niet tot vernietiging, maar leidt tot eerbiediging van de natuur. Door bijvoorbeeld alleen in de maanden x,y en z (en de rest van het jaar dus niet) vissen te vangen op een bepaalde plek, blijft deze vissoort in groten getale aanwezig op die plek. 

Namens GroeneKerken was vrijwilliger Atie de Vos aanwezig. Zij hield ook een inleiding met als titel ‘Wat wil God van ons?’. Hierin zoomde Atie in op GroeneKerken en de praktische mogelijkheden voor de GKIN-regiokerken. In workshops konden kerken daarmee aan de slag gaan. Het werd een productieve dag, omlijst met veel muziek en mooie liederen.

20230325 133539 e1680172109153 20230325 111604 e1680172139883

Deel dit artikel

Gerelateerd

Waarom GroeneKerken aanwezig is bij de A12 steundemonstratie op 27 mei

Meer lezen

Webinar 27 januari: (Wan)hoop voor de toekomst – Hoe we hoop houden, ondanks het gevoel van ‘crisis’ rondom het klimaat

Meer lezen

Klooster Nieuw Sion | Harold Lever

Meer lezen

Interview | Marije van der Poel

Meer lezen

‘Klimaatketting’ langs de kust

Meer lezen

Reizende expositie ‘Heel de Aarde’

Meer lezen