Vier kerken zijn als winnaars uit de bus gekomen bij het project ‘Goed voor Duurzame Innovatie’. Zij ontvangen een bedrag om een innovatief groen plan te realiseren. Het gaat om een pop-up wagen in Rivierenland-Oost, een duurzame kerktuin en het opvangen van regenwater in Rhenen, een broeikas voor de buurt in Winterswijk en een thema-tuin in Nieuw- en St. Joosland.
De kerken dienden hun plannen in bij GroeneKerken en Maatschappij van Welstand. Met het project ‘Goed voor duurzame innovatie’ wilden de twee organisaties kerken prikkelen om vernieuwend te verduurzamen. ‘Er gebeurt al veel goeds bij kerken op het gebied van verduurzaming, maar wij wilden graag een prikkel geven om de vindingrijkheid te stimuleren en een stapje verder te gaan’, vertelt René van de Kieft van Maatschappij van Welstand. Daarom maakten kerken met de beste ideeën kans op een geldbedrag om hun plan te realiseren.
Verbinding
De vier winnaars worden door Maatschappij van Welstand en GroeneKerken geroemd om hun brede kijk op duurzaamheid. ‘Ik ben heel trots dat deze kerken verder kijken dan de voor de hand liggende stappen, zoals eerlijke koffie en ledlampen’, zegt Matty van Leijenhorst van GroeneKerken. ‘De winnaars maken de verbinding tussen kerk en samenleving en gebruiken daarvoor duurzaamheid als thema. Zo laten ze zien wie ze zijn als kerk en brengen ze zegen voor de buurt.’
De vier winnaars zijn:
- Protestantse Gemeente Rivierenland Oost
Zij schaffen een ‘pop-up’ wagen aan; een aanhanger die ze gaan inzetten bij festivals, evenementen, klimaatpelgrimages, de plaatselijke pluktuin en andere activiteiten in hun buurt. Met straattoneel, een kop koffie en gesprekken willen ze duurzaamheid onder de aandacht brengen en de verbinding aangaan met alle burgers uit de omringende dorpen.
Lees hier het plan DUURZAAMHEID IN MAAS EN WAAL van Protestantse Gemeente Rivierenland Oost
- Protestantse Gemeente Rhenen
In Rhenen gaan ze de kerktuin vernieuwen, waarbij ze ook de regenpijpen afkoppelen om het water op te vangen en door te sluizen naar de tuin. Hiervoor presenteren zij tien verschillende manieren, die ook kerkleden en mensen uit de omgeving kunnen inspireren. Het is een integraal plan om biodiversiteit te vergroten en verdroging tegen te gaan.
Lees hier het plan van de Ontmoetingskerk in Rhenen
Bekijk hier hoe de Ontmoetingskerk in Rhenen tien manieren presenteert om regenpijpen af te koppelen
- Pioniersplek De Klimop in Winterswijk
Zij willen een moestuin opzetten, met broeikas, van waaruit eten en stekjes met de buurt worden gedeeld, bijvoorbeeld tijdens buurtmaaltijden. Zo verbinden ze geloof, samenleven en duurzaamheid.
- Protestantse Gemeente Nieuw- en St. Joosland
Zij ontvangen de aanmoedigingsprijs voor het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van een thema-tuin rond hun kerk, die midden in het dorp staat. Dit doen ze samen met de buurt, en in combinatie met preken en bijbelstudies over duurzaamheid.
Over het project ‘Goed voor duurzame innovatie’
GroeneKerken en Maatschappij van Welstand willen kerken stimuleren om aan te sluiten bij de klimaatdoelen van de Nederlandse overheid: 49% minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990. ‘Kerken zouden bij uitstek een voortrekkersrol moeten hebben als het gaat om duurzaamheid. Het zou mooi zijn als juist de leden van onze kerken een lagere ecologische voetafdruk hebben, omdat ze bewust leven en omdat ze zorgen voor de toekomst van de kwetsbare aarde waarop wij wonen’, stelt René van de Kieft, directeur van Maatschappij van Welstand.
Met het project ‘Goed voor duurzame innovatie’ stelden de twee organisaties geld beschikbaar voor groene, vernieuwende plannen van kerken. Zo willen ze kerken helpen om een volgende stap te zetten op het gebied van duurzaamheid. ‘Geloof in God als Schepper en de zorg voor Zijn schepping zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door duurzame keuzes te maken, kan een kerkgemeenschap hier uiting aan geven. Zo wordt de kerk ook op dit urgente thema relevant voor de maatschappij’, legt Matty van Leijenhorst, projectleider GroeneKerken, uit.
Over GroeneKerken
Groenekerken is er voor alle kerken die actief aan de slag willen gaan met duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en het vergroenen van de eigen gemeenschap. Ruim 360 kerken, inclusief enkele moskeeën en een sjoel, zijn onderdeel van het netwerk van GroeneKerken en zetten zich in voor duurzaamheid.
GroeneKerken is een initiatief van Kerk in Actie, Tearfund en Maatschappij van Welstand.
Meer informatie
- Meer informatie over het project
- Voor vragen of een interview met een van de winnaars, kunt u contact opnemen met GroeneKerken: Matty van Leijenhorst, projectleider GroeneKerken, info@groenekerken.nl