Oproep Wereldraad van Kerken om vervuilende bedrijven voor de rechter te dagen – opinie

Oproep Wereldraad van Kerken om vervuilende bedrijven voor de rechter te dagen – opinie

Onlangs publiceerde de Wereldraad van Kerken een handboek met de titel ‘Hoop voor kinderen door klimaatrechtvaardigheid‘. Daarin staat de oproep aan kerken om rechtszaken aan te spannen tegen vervuilende bedrijven. Het is een spannende oproep, want horen juridische acties bij de taken van de kerk? 

We hebben er goed over nagedacht en komen uiteindelijk tot een voorzichtig ‘ja’. We delen de zorgen van de Wereldraad dat er op dit moment te weinig gebeurt om het leven op aarde te beschermen. Het is goed en nodig dat veel kerkgemeenschappen groene stappen zetten en dat christenen ook in hun persoonlijke leven kiezen voor een gedragsverandering. We zien ook dat dit niet genoeg is. De Wereldraad van Kerken schept nu de ruimte om ook op systeemniveau veranderingen door te voeren door bedrijven langs juridische weg aan te spreken.

We hebben ons afgevraagd of juridische stappen passen bij het evangelie van Jezus Christus. Wij denken van wel. In het evangelie lezen we namelijk een boodschap van rechtdoen en opkomen voor rechtvaardigheid. Ook klimaat is een zaak van rechtvaardigheid. Juist de armste mensen lijden onder de gevolgen van klimaatverandering en ook de aarde ‘zucht en lijdt’. Dat is een groot onrecht. Als christenen zijn we geroepen om op te komen voor rechtvaardigheid en we kunnen daarbij gebruik maken van de legitieme middelen die ter beschikking staan. 

Onze oproep is niet dat iedere christen of geloofsgemeenschap nu deze juridische weg moet bewandelen. Carla Dik-Faber: ‘Laten we in gebed zoeken naar Gods wil hierin en dat wil ik dan ook aan kerkelijke organisaties en kerkgangers meegeven: bid ervoor en vraag aan God of en hoe je betrokken kunt raken bij een rechtszaak.’ Kerkgangers kunnen bijvoorbeeld mede-eiser in een klimaatzaak worden.

Een rechtszaak leidt misschien niet of onvoldoende tot resultaat, maar het is belangrijk om de stem te zijn van dat- of diegene die onderdrukt wordt en het lijden te benoemen. We zijn geroepen om een boodschap van gerechtigheid en naastenliefde uit te dragen. Tegelijkertijd geloven we dat het niet aan ons is, maar dat God deze wereld zal herstellen.

We schreven het opiniestuk dat vandaag in het Nederlands Dagblad staat samen met Harmen Niemeijer-Scheffer (Micha Nederland), Annemarthe Westerbeek (A Rocha), Lieke Weima (Christian Climate Action) en Bert van der Woerd (Climate Stewards).

Lees hier het opiniestuk in het Nederlands Dagblad.

* * *

Wil je reageren op dit artikel? Je kunt een mailtje sturen naar onze projectleider Carla Dik-Faber – c.dik-faber@groenekerken.nl.

Deel dit artikel

Gerelateerd

Waarom GroeneKerken aanwezig is bij de A12 steundemonstratie op 27 mei

Meer lezen

Je moet niet alles netjes willen hebben

Meer lezen

Govert Buijs | Over agape, scheppingszorg en pelgrims van hoop

Meer lezen

Webinar: Hoe word ik een groene kerk?

Meer lezen

KIJK-tip: Groene kerk De Inham (Amersfoort) bij de EO

Meer lezen