9.5 – Kleding

Geupdate op: 29 oktober 2024

Introductie - Duurzame kleding in de kerk

Wist je dat kleding ná olie de meest vervuilende industrie is? Denk aan CO2-uitstoot, land- en watergebruik en chemische middelen voor het kleuren van kleding. Door minder maar duurzame(re) kleding te kopen, heb je dus direct impact!

Organiseer met je kerk een kledingruilbeurs of een repaircafé waar je ook met je kleding naartoe kunt. Misschien is er in jouw dorp of stad een kledingbank waar jullie als kerk aan kunnen bijdragen.

Gaat een groep jongeren op reis (natuurlijk met de trein), denk dan goed na over het kopen van groepsshirts. Meer tips over kleding vind je op de website van Milieu Centraal.

Inhoudsopgave

Op je Paasbest

Zorg voor de schepping uit zich ook in duurzame kledingkeuzes

Dat geldt ook voor je zondagse kleren, of de kleding die je als voorganger draagt.

De dominee of pastoor is op zondag tijdens de dienst of mis vaak speciaal gekleed in een toga of verschillende soorten liturgische kleding. Maar ook waar dat niet gebruikelijk is, heeft de voorganger ongetwijfeld zijn/haar kleding met zorg gekozen. Wat zou het goed zijn als duurzaamheid daarbij ook een rol speelt!

Er zijn wel duurzame toga’s voor hoogleraren, maar – voor zover wij weten – niet voor voorgangers. Wel zou je kunnen overwegen een toga over te nemen van een voorganger die met pensioen is gegaan. Soms kun je die online vinden.

Eigenlijk geldt voor iedereen: de tijd van ‘zondagse kleren’ is op veel plekken voorbij, maar laat met je eerlijke en duurzame outfit zien dat je de Schepper eert!

“De tijd van ‘zondagse kleren’ is veelal voorbij, maar laat met je eerlijke en duurzame outfit zien dat je de Schepper eert!”

kleding

Van kamp-shirt naar pyjama?

Allemaal dezelfde kleding dragen geeft een prettig groepsgevoel.

Gaan de tieners op kamp, bestellen jullie dan hoodies? Of laten jullie T-shirts bedrukken voor iedereen die bij het kinderwerk betrokken is?

De vraag is: is het aanschaffen daarvan echt nodig voor het groepsgevoel? Of zijn het juist de gezamenlijke activiteiten die samenbindend zijn?

Maar stel dat jullie er toch voor kiezen, zoeken jullie dan de goedkoopste webshop of mogen deze kledingstukken ook net iets meer kosten, als ze dan eerlijker en duurzamer geproduceerd zijn?

Het prijsverschil tussen een duurzaam kledingstuk en een niet-duurzaam kledingstuk is vaak best fors. Tegelijkertijd kun je je afvragen: als wij de échte prijs niet betalen, wie betaalt dan de prijs voor het goedkopere kledingstuk (vaak de arbeider) en wat is de milieuschade?

Kampshirts worden meestal heel nadrukkelijk bedrukt en hebben een opvallende kleur. Hierdoor ‘eindigt’ het kledingstuk vaak als pyjama. Dat is jammer!

Misschien kunnen jullie er op een andere manier mee omgaan?

  • Maak er een fashion item van. Het dient dan meerdere doelen − degene die het draagt, zal het nog lang na het kamp blijven dragen (duurzaam) en door de opdruk is het misschien een originele manier om je geloof ter sprake te brengen.
  • Zamel na afloop van het seizoen of de activiteit de kledingstukken in om ze een volgende keer opnieuw te kunnen gebruiken.

“Als wij de échte prijs niet betalen, wie betaalt dan de prijs voor het goedkopere kledingstuk?”

Groene kerk in de praktijk

Kijk hoe zij '9 - Inkoop en afval' in de praktijk brengen

Andere thema's uit 9 - Inkoop en afval: