9.4 – Koffie en thee

Geupdate op: 26 november 2024

Introductie - Duurzaam smaakt beter

Er bestaat waarschijnlijk geen enkele kerkgemeenschap waar men niet koffie en thee met elkaar drinkt. Dus wat een mooie plek om met verduurzaming aan de slag te gaan!

Hoe wordt de koffie gemaakt die jullie drinken? En kun je nu het beste koffie drinken uit een kopje van porselein of een wegwerpbeker?

Inhoudsopgave

Faire koffie

Als jullie kiezen voor Fairtrade-koffie, kiezen jullie voor koffie die voor een eerlijke prijs wordt ingekocht en die onder fatsoenlijke arbeidsomstandigheden wordt geproduceerd. Er is ook Fairtrade koffie die biologisch geproduceerd is.

Deze koffie is wat duurder dan de goedkope variant in de supermarkt, maar er kleven veel minder negatieve effecten aan voor mens, dier en milieu.

Om bij ‘gewone koffie’ de schade van die negatieve effecten op te vangen is geld nodig, maar dat zie je niet terug in de productprijs. Die kosten worden afgewenteld op anderen: de overheid, de volgende generatie, de bevolking van arme landen. Voor de kerk een onacceptabele situatie.

Ga eens met elkaar in gesprek: Wat voor koffie willen we drinken? Maakt het iets uit onder welke omstandigheden de koffiebonen worden geproduceerd? Willen jullie als kerk hier een duurzame keuze in maken?

Bekijk dan wat past bij jullie kerk. Welke automaat wordt er gebruikt, en welke eerlijke koffie zou daar in passen? Als dat niet zo is, hoe werk je aan draagvlak om andere apparaten aan te schaffen?

Hoe kun je in de kerk een voorbeeldfunctie hebben en stimuleren dat de gemeenteleden ook thuis de overstap maken?

“Hoe kun je in de kerk een voorbeeldfunctie hebben en stimuleren dat de gemeenteleden ook thuis de overstap maken?”

9 4 Koffie en Thee

Geen wegwerpplastic

Wegwerpbekers, -bordjes en -bestek zijn per 1 januari 2024 niet meer toegestaan. Dit is het gevolg van de Europese richtlijn tegen Single Use Plastic (SUP). Het doel van deze richtlijn is om milieuvervuiling tegen te gaan. Veel plastic voor eenmalig gebruik komt namelijk in het milieu terecht.

Als kerk heb je natuurlijk altijd de wegwerpbekertjes ingezameld (als je die gebruikte), maar ook daar zijn wel wat kanttekeningen bij te plaatsen. Standaard wegwerpbekertjes zijn namelijk vaak gemaakt van papier met een plastic coating om ze waterdicht te maken, en moeten dus bij het restafval. En recyclen kost energie (dus CO2-uitstoot) en is maar een beperkt aantal keren mogelijk. De SUP-richtlijn is dus een goede maatregel.

Samen koffiedrinken en samen eten is een belangrijk onderdeel van gemeenschap zijn. Wat kun je doen:

  • Gebruik borden, kopjes en bestek die je kunt afwassen.
  • Vraag mensen om een eigen beker, bord en bestek mee te nemen.

Tip: Als je ervoor kiest dat mensen zelf hun beker meenemen voor de koffie/thee, zorg dan dat er altijd wat extra bekers voorhanden zijn, voor gasten in de kerk. Sommige kerken hebben hiervoor bekers met hun eigen logo laten maken.

Tip: Afwassen kost ook energie. Gebruik weinig (lauw) water in een teiltje en ecologisch afwasmiddel. Of zet je vaatwasser op een eco-programma en start het programma pas als de vaatwasser helemaal vol zit. Hebben jullie zonnepanelen? Zet de vaatwasser dan overdag aan!

“Vraag mensen om een eigen beker, bord en bestek mee te nemen.”

9 4 Koffie en Thee

Groene kerk in de praktijk

Kijk hoe zij '9 - Inkoop en afval' in de praktijk brengen

Andere thema's uit 9 - Inkoop en afval: