8.4 – Avondmaal / eucharistie

Geupdate op: 26 november 2024

Introductie - Avondmaal of eucharistie vieren

Het vieren van het avondmaal of de eucharistieviering is een heilig moment en hoogtepunt in de eredienst.
Bij het sacrament van het heilig avondmaal gedenken we het lijden en sterven van Christus door het eten van brood en het drinken van wijn.
Het is een moment waarin we stilstaan bij het lijden van Christus voor de verlossing van de hele schepping (Romeinen 8:19-21).

 

 

Inhoudsopgave

Brood en wijn

We geven je graag een aantal tips om het avondmaal of de eucharistie op een manier te vieren die rekening houdt met de schepping. Zo kun je kiezen voor biologisch brood van de lokale bakker of biologische speciaalzaak.

Voor het delen van wijn of druivensap hebben we de volgende tips:

  • Kies voor biologische avondmaalswijn uit Nederland.
  • Als het nodig is om kleine bekertjes te gebruiken (of een combinatie van grote avondmaalsbekers met kleine bekertjes), gebruik dan kleine metalen bekertjes die ook in de vaatwasser kunnen (of was ze gezellig samen af). Met een schenktuit vul je de glaasjes zonder knoeien. Voor het verplaatsen van de glaasjes kun je planken met gaatjes maken, bijvoorbeeld per 20 glaasjes.
  • Je kunt er ook voor kiezen dat iedere kerkganger een klein stukje matse in de beker met wijn of druivensap doopt.
  • Zet passende bloemen op de avondmaalstafel: een Christusdoorn, stekelige takken, etc. Meer informatie vind je onder bloemen.

Weet je dat er groene kerken zijn met brood en wijn uit eigen (moes)tuin?

“Er zijn groene kerken met brood en wijn uit eigen (moes)tuin.”

8 4 Avondmaal Eucharistie

Groene kerk in de praktijk

Kijk hoe zij '8 - Liturgie' in de praktijk brengen

Andere thema's uit 8 - Liturgie: