God gaf de mensen de opdracht om ‘te bewerken en te bewaren’ (Genesis 2:15).
Dat maakt schepping en natuur voor ons tot een vanzelfsprekend onderdeel van kerk-zijn. We zijn geroepen om te zorgen voor de schepping, voedsel te verbouwen en te tuinieren omdat wij naar Gods beeld zijn geschapen.
Met je handen in de natuur bezig zijn, kan dus ook een manier zijn om God te dienen en te eren.
Dit kunnen we vormgeven door:
“Met je handen in de natuur bezig zijn, kan een manier zijn om God te dienen en te eren.”
Vrijwilligerswerk in de natuur
Bij diverse natuurorganisaties is het mogelijk om vrijwilligerswerk te doen in de natuur. Ook in het landschap is vaak veel onderhoud nodig. Sluit je aan bij een lokale A Rocha groep. Of denk eens aan meehelpen op een (biologische) boerderij. Eenmalig klussen kan vaak ook, bijvoorbeeld op een gemeenteweekend of een startdag, of met NLdoet.
Moestuin met de kerk
Richt een deel van de kerktuin in als moestuin, of sluit je als kerk aan bij een moestuinvereniging. Behalve dat het leuk en lekker is, biedt het ook allerlei extra mogelijkheden: contact met de buurt, voedsel uitdelen, bijdragen aan de voedselbank, een link met het kinderwerk of de nevendienst.
Overweeg eens een (biologische) boer te ondersteunen.
Doe met het kinderwerk mee aan Oerrr.
Het is niet makkelijk om als boer te willen zorgen voor biodiversiteit. Overweeg als kerk om een boer in de buurt te ‘adopteren’. Bijvoorbeeld door producten te kopen, vrijwilligerswerk te doen, op locatie te vergaderen of te vieren, of investeringen te crowdfunden. Veel boeren zijn lid van een kerk. Is er in de kerk oog voor de pastorale nood onder boeren?
Van de HEER is de aarde en alles wat daar leeft.
(Psalm 24:1)
Veel kerken hebben grond. Sommige alleen een stukje rond hun kerkgebouw, andere hebben in de loop der eeuwen als een vorm van belegging (veel) grond in bezit gekregen, die veelal aan boeren wordt verpacht. De aarde is van God, en alles wat daar leeft (Psalm 24). Wie grond bezit, heeft dus een bijzondere verantwoordelijkheid. Kerken kunnen het grote of kleine beetje grond dat ze bezitten, inzetten tot eer van de Schepper.
Gebouw, tuin en begraafplaats
Maak de kerktuin biodivers. Verwelkom insecten en vogels door het aanplanten van zoveel mogelijk inheemse bloemen en planten. Nestkastjes en insectenhotels zijn een goed idee, maar alleen als er in de omgeving voedsel voor vogels en insecten te vinden is.
Ook begraafplaatsen kunnen met een paar simpele aanpassingen in het beheer bijdragen aan de biodiversiteit.
Pachtgrond
Kerken kunnen hun pachtgrond inzetten om biodiversiteit te bevorderen, door bij nieuwe pachtcontracten voorrang te geven aan biologische boeren, of mee te doen met burgerinitiatieven zoals Herenboeren of Community Supported Agriculture. Hier zijn deze boeren mee geholpen, en de natuur. Meer informatie vind je bij pachtgrond.
“Wie grond bezit, heeft een bijzondere verantwoordelijkheid.”
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Postadres:
Postbus 655
3800 AR Amersfoort
IBAN: NL13 FVLB 0699 3233 20 (ANBI) t.n.v. Maatschappij van Welstand o.v.v. GroeneKerken
GroeneKerken