7.2 – Buitendiensten / hagepreken

Geupdate op: 29 oktober 2024

Introductie - Scheppingsdiensten en buitendiensten

Ik sla mijn ogen op naar de bergen. Van waar komt mijn hulp? Mijn hulp komt van de HEER, die hemel en aarde gemaakt heeft.
(Psalm 121:1-2)

Diverse Psalmen zijn pelgrimsliederen; die werden gezongen terwijl men opging naar Jeruzalem. Het is niet toevallig dat juist in deze Psalmen vaak de Schepper bezongen wordt. Ze werden gezongen met uitzicht!

Vieren behoort tot de ‘core business’ van de kerk.

Geef eens een andere draai aan vieringen, door de natuur naar de viering te brengen, of de viering naar buiten. Bij Themadiensten vind je veel tips voor vieringen!

Of door het Bijbelse idee van de maaltijd in de praktijk te brengen.

Inhoudsopgave

Vieren in de natuur en natuur in de viering

Vieringen

  • Paasjubel: begin eerste paasdag buiten op een mooie plek in de natuur, bij zonsopkomst, het moment dat Jezus opstond uit de dood. Lees het paasevangelie en zing paasliederen. 
  • Loofhuttenfeest: een oogstfeest bij uitstek, dat onze afhankelijkheid van God benadrukt. Bouw met de kinderen loofhutten om de kerk en eet daar samen een maaltijd met producten van het seizoen.
  • Dankdag voor gewas en arbeid: ook dankdag is een uitstekend moment voor een oogstfeest en/of een maaltijd met de kerk. Kies zoveel mogelijk voor lokale, biologische producten van het seizoen.
  • Organiseer een hagenpreek: laat je inspireren door initiatieven in Zwolle, Het Groene Hart, Amersfoort of Houten.

Bloemen en liturgische stukken
Veel gemeenten hebben de mooie gewoonte om bloemen voor in de kerk te zetten, en/of gemeenteleden met bloemen te bemoedigen. Maar weet je dat bij de teelt van gangbare bloemen veel giftige stoffen worden gebruikt, en in de winter veel energie? Kies daarom (online of lokaal) voor biologische bloemen en planten, of voor bloemen en takken uit de kerktuin, en zoek in de winter een andere attentie.

Met bloemen, planten, takken en vruchten kun je ook mooie symbolische stukken voor in de kerk maken. Kies ook hier voor natuurlijke en natuurvriendelijke materialen, en producten van het seizoen; misschien wel uit jullie eigen kerktuin?

Maaltijden
… we zullen samen eten, Ik met hem en hij met Mij. 
(Openbaring 3:20b)

Voedsel bepaalt ons bij ons schepsel-zijn en onze afhankelijkheid van de Schepper. De maaltijd staat symbool voor onze relatie met God en met elkaar. In de vroege kerk werd het avondmaal/de eucharistie als een echte maaltijd gevierd (1 Korintiërs 11). Vier vaker maaltijden met elkaar, bijvoorbeeld aansluitend op de zondagse viering. Dat kan ook in de vorm van een picknick. Als iedereen iets meeneemt, is het weinig werk. Samen eten is bij uitstek geschikt voor alle leeftijden en als interkerkelijke activiteit. Meer informatie vind je bij eten met eerbied.

“Dankdag is een uitstekend moment voor en oogstfeest en/of een maaltijd met de kerk.”

7 2 Buitendiensten

Groene kerk in de praktijk

Kijk hoe zij '7 - Natuur' in de praktijk brengen

Andere thema's uit 7 - Natuur: