6 – Grond en voedsel

Geupdate op: 10 november 2024

Introductie - Afhankelijk van de aarde

In Genesis 1 lezen we hoe Gods scheppende kracht leven brengt op aarde. De mensen en de dieren worden uit aarde gemaakt. De mens krijgt de opdracht om de tuin te ‘bewerken en bewaren’ en de dieren een naam te geven, en mag volop genieten van de vruchten van de tuin. We zien een intieme relatie tussen de Schepper, de aarde en alles wat leeft, ook de mensen.

Ons dagelijks brood herinnert ons iedere dag aan onze afhankelijkheid en verbondenheid met de aarde. Als we bidden ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ geven we daar uiting aan. Maar hoe afhankelijk en verbonden voelen we ons werkelijk, in een tijd waarin we ons eten kopen in een supermarkt, ver van de grond waar het vandaan komt? Hoe geven we vorm aan onze dankbaarheid? Hoe geven we vorm aan onze relatie met de grond waar we afhankelijk van zijn, in een samenleving waar de meeste mensen geen relatie met die grond ervaren? Hoe geven we vorm aan onze opdracht om de tuin te ‘bewerken en bewaren’? Hoe gaan we om met de dreiging van de klimaatcrisis, de oneerlijke verdeling van voedsel en voedselschaarste? En wat betekent dit alles voor de keuzes die we maken in de supermarkt of hoe we omgaan met de grond onder onze voeten?

“Ons dagelijks brood herinnert ons iedere dag aan onze afhankelijkheid en verbondenheid met de aarde.”

6 Boogje Grond Voedsel

Recht doen aan onze roeping

Veel kerken hebben grond in bezit. Soms in de vorm van landbouwgrond die in pacht is uitgegeven, soms in de vorm van grond rondom het gebouw

In dit hoofdstuk staan informatie en tips, voor de kerk als organisatie en voor de kerk als gemeenschap, om op zoek te gaan naar een vorm van grondbeheer die recht doet aan onze roeping om de aarde te bewerken en te bewaren. Willen jullie je als gemeenschap verder in dit thema verdiepen, lees dan met elkaar het boekje Goed Boeren: de Bijbel over landbouw.

In de subthema’s vinden jullie mogelijkheden rond pachtgrond, tips voor een moestuin of een burgerinitiatief, en suggesties voor bid- en dankdag, de vastentijd of een gemeenteavond over keuzes in de supermarkt.

Dit onderwerp raakt ons allemaal en kan veel oproepen. Maar wat jullie startpunt ook is, jullie kunnen elkaar vinden in de dankbaarheid voor wat God geeft en het ontzag voor het wonder van de schepping.

6 Boogje Grond Voedsel

Andere thema's uit 6 - Grond en voedsel:

6.1 – Landbouw en pachtgrond

Meer lezen

6.2 – Burgerinitiatieven

Meer lezen

6.3 – Eten met eerbied (samen eten, Proeven & Praten)

Meer lezen

6.4 – Moestuin

Meer lezen