6.4 – Moestuin

Geupdate op: 10 november 2024

Introductie - Zelfgekweekt

Samen voedsel produceren is fantastisch, zeker als dit kan in de tuin of op grond die in bezit is van de kerk. Het brengt mensen letterlijk en figuurlijk bij elkaar en gemeenteleden zijn dichter betrokken bij de herkomst van het voedsel. Het kan een manier zijn om verschillende groepen bij de kerk te betrekken, en om samen met elkaar te leren. Natuurlijk kunnen de opbrengsten van de moestuin met elkaar gedeeld worden, gebruikt worden voor gezamenlijke maaltijden of gedoneerd worden aan een goed doel zoals de voedselbank.

Als de moestuin zichtbaar is voor de lokale gemeenschap, dan geeft de moestuin het kerkgebouw gedurende het hele jaar een natuurlijke, levendige en uitnodigende uitstraling.

“De werkgroep kan een thuisbasis creëren voor mensen die bij het thema van de zorg voor de schepping betrokken zijn.”

Inhoudsopgave

Struinen in de moestuin

Een moestuin kan heel eenvoudig worden ingericht in houten bakken op een grasveldje, op een parkeerplaats of langs de zuidgevel van het gebouw.

Wanneer er meer ruimte is of er meer kinderen zijn, dan kan er een grotere ruimte gebruikt worden of kunnen jullie lapjes grond als volkstuinen verhuren.

Bij Er op uit vind je voorbeelden van hoe je een moestuin kunt inzetten voor kinderwerk. Er is een uitgewerkt moestuinlespakket.

Jullie kunnen je ook laten inspireren door andere groene kerken die een ‘dorpstuin‘ of een moestuin hebben aangelegd.

6 4 Moestuin

Groene kerk in de praktijk

Kijk hoe zij '6 - Grond en voedsel' in de praktijk brengen

Andere thema's uit 6 - Grond en voedsel: