6.3 – Eten met eerbied (samen eten, Proeven & Praten)

Geupdate op: 10 november 2024

Introductie - Samen eten

[De eerste christenen] … gebruikten hun maaltijden in een geest van eenvoud en vol vreugde.
(Handelingen 2:46b)

Als we samen aan tafel gaan, is er één ding dat ons daar samen brengt: het eten. In de Bijbel en de christelijke traditie speelt eten een belangrijke rol. Denk aan het avondmaal of de eucharistie, feestelijke maaltijden, delen, vasten en en de spijswetten. Je kunt samen eten, in dankbaarheid en met ontzag voor het wonder van Gods schepping, vasten, avondmaal/eucharistie vieren.

Tegelijkertijd confronteren de maaltijden ons met een voedselsysteem dat vaak geen recht doet aan deze waarden. In dit hoofdstuk vind je suggesties om met dit onderwerp aan de slag te gaan.

Inhoudsopgave

Eerbiedig proeven en praten

In de kerkelijke traditie wordt veel samen gegeten. De feesten van het kerkelijk jaar, bid- en dankdag en natuurlijk het delen van brood en wijn tijdens het avondmaal/de eucharistie: binnen al deze tradities heeft (samen) eten een belangrijke plaats. Binnen deze bestaande tradities zijn er veel mogelijkheden om aandacht te besteden aan eten met eerbied. In wat jullie op tafel zetten, hoe jullie hiervoor danken en hoe jullie hierover spreken.

Maak bijvoorbeeld werk van bid- en dankdag door samen lokale producten te eten, een oogsttafel te maken of een excursie te organiseren naar een boerenbedrijf. Of geef samen vorm aan de vastentijd, door een periode niet of minder te eten, en wissel daarover ervaringen uit.

Willen jullie in gesprek over het voedselsysteem en je eigen gewoontes rond eten? Organiseer dan een gespreksavond met het materiaal van Proeven & Praten. De workshop God in de supermarkt zet je aan te denken over de keuzes die we maken in de supermarkt. Jullie kunnen ook gebruik maken van een Bijbelstudie over onze relatie met eten.

“Binnen de kerkelijke traditie heeft (samen) eten een belangrijke plaats. Er zijn veel mogelijkheden om aandacht te besteden aan eten met eerbied.”

6 3 Eten met eerbied

Voedselbelijdenis

Hoe kunnen wij danken voor eten waarin we Gods liefde niet proeven, ruiken, zien, horen en aanraken?
Voor eten, waar we geen interesse in hebben en niks over weten?
Hoe kunnen we God danken voor eten dat ons, en de grond, dieren en planten, ziek maakt en pijn doet?
Hoe kunnen we God danken als we eten alsof we niet verbonden zijn met alles wat leeft?
Als we die verbondenheid zelfs afwijzen, terwijl God zelf ons voorgaat door met Zijn Geest in alles wat leeft met ons verbonden te zijn?
Hoe kunnen we God danken als we neerkijken op de mensen die werken op het land en hen onrecht aandoen?
Hoe kunnen we God danken zonder nederig te zijn, verantwoordelijkheid te nemen en uitbundig te vieren hoe we God ontmoeten in alles wat op tafel staat?
Met het uitspreken van deze belijdenis proberen wij te beseffen waar we eigenlijk voor danken.

Wij belijden dat we in ons eten Uw liefde mogen proeven, ruiken, zien, horen en aanraken.
Wij belijden dat we niet kunnen leven en niet tot bloei kunnen komen zonder dit eten.
We belijden dat we in onze gezondheid en ons welzijn afhankelijk zijn van de gezondheid en het welzijn van de dieren en planten die wij eten.
We belijden dat we onze medeschepselen, mensen, dieren en planten, niet altijd dienen zoals God het heeft bedoeld.
We belijden dat we verbonden zijn met de grond, de planten, de dieren en met elkaar.
We belijden dat dit alles ons uitnodigt om nederig te zijn, verantwoordelijkheid te nemen en om het leven uitbundig te vieren.

(Vrij vertaald uit Food and Faith, Norman Wirzba)

Groene kerk in de praktijk

Kijk hoe zij '6 - Grond en voedsel' in de praktijk brengen

Andere thema's uit 6 - Grond en voedsel: