5 – Energie en water

Geupdate op: 26 november 2024

Introductie - Slimmer en zuiniger

In de afgelopen decennia zijn we er in Nederland aan gewend geraakt dat er altijd water uit de kraan komt en stroom uit het stopcontact. En dankzij de gasbel in Groningen kunnen we samenkomen in onze huizen en kerken zonder dat de ijsbloemen op de ramen staan. En wat heeft dit ons ook veel gebracht aan mogelijkheden.

Intussen is ook duidelijk geworden dat we in de afgelopen decennia op te grote voet hebben geleefd. Onze levensstijl vraagt meer aan grondstoffen dan binnen de draagkracht van de aarde past. Het gas uit Groningen heeft een ingrijpende keerzijde, doordat er diepe barsten zijn gekomen in huizen en in mensenlevens. Ook zorgt onze levensstijl voor een te hoge uitstoot van CO2, die de aarde opwarmt. Als christenen willen we een levensstijl omarmen met zorg voor de wereld om ons heen, natuur én mensen. Niet steeds maar meer, maar vreugdevol leven van genoeg.

Leven van genoeg betekent dat we ons energieverbruik moeten aanpassen. Slimmer, zuiniger en met gebruik van zo min mogelijk fossiele brandstoffen. Ook met het heerlijke, kwalitatief hoogwaardige drinkwater uit onze kranen willen we bewust omgaan en dit niet verspillen. Juist als groene kerken kunnen we hierin het goede voorbeeld laten zien.

“Als christenen willen we een levensstijl omarmen met zorg voor de wereld om ons heen, natuur én mensen. Niet steeds maar meer, maar vreugdevol leven van genoeg.”

5 Header Energie Water

Aan de slag met energiebesparen!

We willen slim en bewust omgaan met ons gebruik van water en energie. Met bewust handelen kun je vaak al een deel van je energiegebruik besparen.  Om echt grote stappen te zetten in het verminderen van energieverbruik zijn er meestal grotere investeringen nodig, zoals anders verwarmen en isoleren, andere verlichting of investeren in zonnepanelen. Bij het afsluiten van een energiecontract kun je ook een duurzamere keuze maken.

Weten jullie nog niet zo goed waar jullie willen beginnen, dan kunnen jullie ook kijken bij Help, waar begin ik? of jullie huidige voetafdruk in kaart brengen met 360˚carbon.

5 Header Energie Water

Andere thema's uit 5 - Energie en water:

5.1 – Water

Meer lezen

5.2 – Besparen

Meer lezen

5.3 – Inkoop energie

Meer lezen

5.4 – Verwarmen

Meer lezen

5.5 – Verlichten

Meer lezen

5.6 – Zonnepanelen

Meer lezen