5.2 – Besparen

Geupdate op: 10 november 2024

Introductie - Bewust handelen

Groene kerk zijn betekent zorg dragen voor het milieu om je heen én ver weg, uit liefde voor God en Zijn schepping. Het sterkt je als je die zorg met elkaar deelt. Als jullie milieubewust gedrag in jullie kerk willen bevorderen, helpt het om het waarom en hoe actief uit te dragen. Zo kan er vaak zonder kosten en alleen door bewust handelen en gedragsverandering al heel veel bereikt worden. En wie weet gaan mensen er dan ook thuis mee aan de slag! 

Voor energiebesparing door aanpassingen aan het gebouw of installaties zie ook:
verbouwen, isoleren, verwarmen, verlichten en zonnepanelen.

 

“Vaak kan er zonder kosten en alleen door bewust handelen en gedragsverandering al heel veel bereikt worden.”

Inhoudsopgave

Slim gebruik van ruimtes, verwarming en apparatuur

Een kerkgebouw heeft meestal een grote ruimte voor vieringen en vaak daarnaast een aantal kleinere ruimtes. Er staat apparatuur, er is verlichting nodig en in de koude periode verwarming. Door met dat alles slim om te gaan, leveren jullie zonder kosten een mooie bijdrage aan het milieu. En ook nog aan het budget van jullie kerkgemeenschap! Dat geldt voor kerken die een eigen kerkgebouw hebben én voor kerken die een ruimte huren. We geven een aantal tips:

  • Gebruik voor elke activiteit een goed passende, maar niet te grote ruimte.
  • Probeer geclusterd te plannen, zodat jullie niet steeds opnieuw de ruimte hoeven op te warmen.
  • Laat de deur niet openstaan als het koud is, en hang gordijnen op.
  • Lucht de ruimte vlak na (intensief) gebruik een kwartier om vocht en minder frisse lucht te verdrijven. Hiermee verlies je geen energie, omdat drogere lucht makkelijker opwarmt. Zie ook ventilatie.
  • Doe het licht uit na gebruik en maak het voor andere gebruikers en vrijwilligers makkelijk om hieraan te denken, bijvoorbeeld met stickers. Of installeer voor de verlichting bewegingssensoren in plaats van aan-uitknoppen.
  • Laat de koffie niet op de warmhoudplaat staan, maar vul er een thermoskan mee.
  • Zorg dat er voor verwarmingspanelen geen meubels staan of gordijnen hangen.
  • Breng het verbruik in beeld en kijk of er energie-slurpende apparatuur is die vervangen kan worden of van de stand-by stand kan.
  • Laat de vaatwasser draaien als hij vol is, en doe heel kleine afwasjes met de hand.

Tip: de tool 360°carbon van Climate Stewards helpt kerken hun energiegebruik en besparingsmogelijkheden in kaart te brengen. Meer informatie hierover vind je ook in deze toolkit onder 360°carbon.

5 2 Energie besparen

Hoe krijg ik mijn kerkgenoten mee in het besparen?

Voel je een diepe zucht als je deze tips leest en denk je: hoe krijg ik mijn kerkgenoten hierin mee? Zie je al aankomen dat sommige mensen dit ‘gezeur’ of gedoe vinden of het gewoon vergeten?

Een kerkgemeenschap bestaat uit mensen die het geloof delen, maar meestal verder heel verschillend zijn. Bovendien zijn de mensen in de kerk (bijna) allemaal vrijwilligers. Dus verzoen je er alvast mee dat het niet zal lukken om iedereen precies te laten doen wat jullie als ‘groene kartrekkers’ bedenken! Maar met de juiste aanpak lukt het meestal toch wel om veel mensen mee te krijgen en stappen te zetten. Bovendien zijn we een beweging van hoop en geloven we dat elke stap telt.

Het kan goed werken om een taakgroep over energiebesparing op te richten met mensen die betrokken zijn bij het beheer van het gebouw − en mensen die dit leuk vinden. Analyseer het huidige energieverbruik, maak plannen voor besparing en meet na een vaste periode wat er gelukt is. Doelen stellen maakt het proces concreet en geeft focus. 

Denk ook mee met mensen die maar af en toe gebruik maken van een ruimte. Hang praktische instructies op over het gebruik van een keuken of vergaderruimte. Je zult zien dat de meeste mensen trouw de instructies volgen, omdat het prettig is om een gebruiksaanwijzing te hebben als iets nieuw voor je is.

Kijk ook eens bij Hoe breng ik mijn kerk in beweging? en Klimaatgesprekken.

5 2 Energie besparen

Groene kerk in de praktijk

Kijk hoe zij '5 - Energie en water' in de praktijk brengen

Andere thema's uit 5 - Energie en water: