De aarde is het huis dat ons gegeven is en dat we delen met alle dieren, bomen en planten, groot of klein. We voelen ons verbonden met deze aarde, Gods schepping, en voelen ons verantwoordelijk en geroepen om goed voor haar te zorgen.
Ook als kerkgemeenschap hebben we een (t)huis: ons kerkgebouw. Een plek om God en elkaar te ontmoeten, om onze erediensten of de eucharistie te vieren, een plek waar getrouwd en gerouwd wordt, een plek waar activiteiten voor de jeugd of de buurt gehouden kunnen worden.
Onze kerkgebouwen kennen een enorme diversiteit, van gehuurde schoolgebouwen tot monumenten die al eeuwenlang als Godshuis gediend hebben, en alles daartussenin. Vanuit de zorg voor de schepping willen we goed met deze gebouwen omgaan. Zodat we met ons energie- en materiaalverbruik geen roofbouw plegen op de natuur. Zodat het gebouw misschien wel een thuis wordt voor vleermuizen en vogels. En zodat ook volgende generaties elkaar kunnen ontmoeten in duurzame kerkgebouwen.
Voor verduurzaming van je kerkgebouw kun je met veel thema’s aan de slag. Dit kan groot en veel lijken, maar geen stress: je hoeft niet alles in één keer te doen. Ook kleinere stappen tellen mee! Maar vaak is het wel zo dat als er toch verbouwd wordt, het slim kan zijn om meteen meerdere onderdelen aan te pakken.
Overweegt jullie kerk een verbouwing en/of verduurzamingsmaatregelen, maar weten jullie nog niet zo goed waar te beginnen, kijk dan bij Help, waar begin ik. Een ander mooi startpunt kan zijn om de CO2-voetafdruk van jullie kerk in beeld te brengen via 360˚carbon.
Andere onderwerpen die wij voor je op een rijtje hebben gezet, zijn: keuken en toiletten, verbouwen, isoleren, binnenklimaat, monument, pastorie en andere gebouwen, water, verwarmen, verlichten en zonnepanelen. Maar wat nu als je geen eigen gebouw hebt? Natuurlijk zijn je mogelijkheden dan beperkter, maar ook dan hebben we een aantal tips voor je waarmee je aan de slag kunt gaan.
In hoofdstuk 5 van de toolkit vind je de volgende onderwerpen:
“Als er toch verbouwd wordt, kan het slim zijn om meteen meerdere onderdelen aan te pakken.”
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Postadres:
Joseph Haydnlaan 2a
3533AE Utrecht
IBAN: NL13 FVLB 0699 3233 20 (ANBI) t.n.v. Maatschappij van Welstand o.v.v. GroeneKerken
GroeneKerken