Niet elke kerk heeft een eigen gebouw. Soms ben je als kerk allang blij dat jullie een fijne plek hebben gevonden die jullie kunnen huren om samen te komen, bijvoorbeeld in een school of sporthal. Wil dat dan ook zeggen dat jullie niks kunnen doen aan verduurzaming van dat gebouw? Nee! De mogelijkheden zijn misschien beperkter, maar jullie kunnen bijna altijd wel een aantal stappen zetten.
“Als je geen eigen gebouw hebt zijn de mogelijkheden beperkter, maar jullie kunnen bijna altijd wel een aantal stappen zetten.”
Wat kunnen jullie wel doen als jullie alleen huurder zijn van een pand? Ga met de verhuurder in gesprek over energiebesparende maatregelen. Als het mogelijk is om energie te besparen door maatregelen als het plaatsen van zonnepanelen of isolatie, dan levert dat een besparing op voor de verhuurder, maar ook voor jullie. Jullie mogen verwachten dat de verhuurder hierin investeert als eigenaar, maar jullie kunnen overwegen om hier als huurder ook een deel aan mee te betalen. Via de huurprijs betalen jullie immers ook mee aan de energiekosten, dus ook als huurder levert dit voor jullie in de komende jaren een besparing op.
Is er grond rondom het gebouw met perkjes en beplanting? Vaak staat de verhuurder open voor vergroening en verbeteringen voor de biodiversiteit in deze perken, als de kerkvrijwilligers die dan ook willen onderhouden. Spreek bijvoorbeeld een pilot af en evalueer na een jaar met de verhuurder of het onderhoud volgens verwachting is. Zie ook kerktuin voor tips.
Inventariseer of er in jullie kerk wensen zijn op het gebied van fietsenstallingen, laadplekken voor elektrische auto’s of andere vergroeningsopties. Zie ook ruimte rond de kerk. Neem dit mee in het gesprek met de verhuurder. In een goede relatie met de verhuurder en met schappelijke afspraken over de verdeling van de kosten is vaak meer mogelijk dan je denkt!
Natuurlijk kan het zijn dat jullie toch tegen de grenzen van de mogelijkheden van jullie huurpand aanlopen en dat de verhuurder geen verdere verduurzamingsmaatregelen wil. Vergeet dan niet dat er in gedragsverandering van kerkleden ook heel veel impact gemaakt kan worden! Groene kerk-zijn is veel meer dan alleen je gebouw verduurzamen! Zie bijvoorbeeld onze tips voor bewustwording en levensstijl, geld, liturgie en natuur.
Je mag van de verhuurder verwachten dat hij of zij open is over jullie energieverbruik en hoe jullie voor deze kosten betalen (als onderdeel van de huurprijs, of apart).
Jullie kunnen ook vragen om meer inzicht in jullie energieverbruik, om als kerkgemeenschap in gesprek te gaan over besparingen. Vaak zijn er met een aantal kleine aanpassingen in gedrag al besparingen mogelijk. Zie ook besparen voor tips.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Postadres:
Postbus 655
3800 AR Amersfoort
IBAN: NL13 FVLB 0699 3233 20 (ANBI) t.n.v. Maatschappij van Welstand o.v.v. GroeneKerken
GroeneKerken