Veel geloofsgemeenschappen beheren woningen. Denk aan pastorieën, kosterswoningen, maar ook diaconiehuizen. Dit zijn vaak gebouwen met historie, maar ze zijn niet altijd even duurzaam. Om de gebouwen geschikt te maken voor de toekomst is verduurzaming nodig.
Als je in gesprek gaat over het beheer en de verduurzaming van deze gebouwen, is het goed om niet direct naar kostenplaatjes te kijken. Begin het gesprek eens over wat het doel van deze gebouwen is voor de geloofsgemeenschap. Waarom zijn deze gebouwen ooit bij de kerk gekomen, met welke intentie? En als je kijkt naar de missie van de kerk, nu en in de toekomst, welke bijdrage zouden deze gebouwen hieraan kunnen leveren?
Probeer met elkaar in te vullen wat goed rentmeesterschap betekent voor deze gebouwen, voor eventuele huurders, voor de maatschappelijke betekenis die jullie als kerk willen hebben, voor verantwoord beheer van financiën en voor de zorg voor de schepping.
Hieronder delen we de mogelijkheden die er zijn voor de financiering, en een aantal aandachtspunten bij het verduurzamen van overige gebouwen in bezit van de kerk.
Voor het verduurzamen van monumentale gebouwen met een kantoor- en/of woonfunctie kun je je oriënteren op:
“Als je in gesprek gaat over het beheer en de verduurzaming van deze gebouwen, is het goed om niet direct naar kostenplaatjes te kijken.”
Welke mogelijkheden zijn er om de financiering van verduurzaming van een pand dat verhuurd wordt, rond te krijgen? We zetten de oplossingsrichtingen op een rij:
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Postadres:
Joseph Haydnlaan 2a
3533AE Utrecht
IBAN: NL13 FVLB 0699 3233 20 (ANBI) t.n.v. Maatschappij van Welstand o.v.v. GroeneKerken
GroeneKerken