4.3 – Keuken en toiletten

Geupdate op: 8 november 2024

Introductie - Groen koken, wassen en spoelen

Samen koffiedrinken of eten vormt een integraal onderdeel van het gemeenteleven. Veel kerken maken gebruik van een (kleine) keuken en sanitair is natuurlijk overal nodig.

De keuken en de toiletten zijn ruimten waar relatief veel water en elektriciteit bespaard kunnen worden, met name bij een verbouwing of bij de aanschaf van nieuwe apparaten. Om een voorbeeld te noemen: hoe vaak is de verlichting van de toiletten aan, terwijl er niemand gebruik maakt van de ruimte?

We helpen je graag op weg met duurzame tips voor als jullie keuken of sanitair aan vernieuwing toe is. Maar vergeet niet: kleinere aanpassingen, zoals bewegingssensoren, of aanpassingen aan kranen en toiletten kunnen ook helpen om de bestaande situatie te verduurzamen. Vaak is dit een meer duurzame keuze dan keuken of sanitair helemaal vervangen.

“De keuken en toiletten zijn ruimten waar relatief veel water en elektriciteit bespaard kunnen worden.”

Inhoudsopgave

Een klimaatvriendelijke keuken

Wat maakt een keuken duurzaam?

• De apparatuur verspilt zo min mogelijk gas, licht en elektriciteit.
• De materialen zijn op duurzame wijze gewonnen.
• De keuken gaat jarenlang mee en blijft er al die tijd ook mooi uitzien.

Duurzaam koken
• Gebruik voor duurzaam koken groene stroom.
• Een inductiekookplaat heeft hierbij de voorkeur.
• Wil je of moet je wel op gas blijven koken? Overweeg dan groen gas.

Water besparen
• Met behulp van waterbesparende kranen en volumestroombegrenzers kan de hoeveelheid water uit de mengkraan worden beperkt.
• Als de leiding vanaf je cv-ketel lang is (of als het lang duurt voor er warm water uit je kraan komt), kies dan voor een waterkoker of een kokendwaterkraan.
• Let er bij de aankoop van een vaatwasser op hoe zuinig of ecovriendelijk deze is.
• Doen jullie de afwas met de hand? Gebruik dan een teiltje en laat de kraan niet zomaar lopen.

Duurzame keukenapparatuur
Let bij de aanschaf van een koelkast of vriezer op het energielabel.
Ga je de keuken verbouwen? Gebruik dan duurzame of gerecyclede materialen.

4 3 Keuken en Toiletten

Waterbesparing bij toiletten

Nieuwe toiletten

• Plaats een klein reservoir, met een inhoud van 6 liter (en indien mogelijk 4 liter) in plaats van 9 liter (conventioneel reservoir).
• Plaats een spoelonderbreker. De gebruiker kan de spoeling voortijdig stoppen door de spoelknop nogmaals in te drukken.
• Plaats een dualflux bediening (grote en kleine indrukknop).

Bestaande toiletten

• Stel de vlotter lager af, waardoor per spoelbeurt minder water wordt gebruikt.
• Plaats een waterstop in het toilet. Dit is een gewichtje dat aan het spoelmechanisme hangt en dat de spoeling stopt wanneer je de knop loslaat.
• Plaats een spoelonderbreker. De gebruiker kan de spoeling voortijdig stoppen door de spoelknop nogmaals in te drukken.

Verder kunnen jullie denken aan:

• Doorspoelen met ‘grijs water’.
Verlichting met bewegingssensoren in plaats van aan-/ en uitknoppen.
Sensorkranen.

4 3 Keuken en Toiletten

Groene kerk in de praktijk

Kijk hoe zij '4 - kerkgebouw' in de praktijk brengen

Andere thema's uit 4 - kerkgebouw: