Stenen slaan veel warmte op en stralen die ook weer uit. Ook als de zon onder is, komt er nog steeds veel warmte van die stenen. Daardoor ontstaat er in steden een hitte-eilandeffect. Zo krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast.
Minder tegels, asfalt en stenen rondom jullie kerk betekent dat de omgeving koeler wordt. Is jullie kerkplein bestraat? Het helpt om (een deel van) de bestrating weg te halen.
Meer beplanting zorgt voor een meer uitnodigende uitstraling van jullie kerkplein en voor verbinding met de omgeving.
“Minder tegels, asfalt en stenen rondom jullie kerk betekent dat de omgeving koeler wordt.”
Wil je een bestrate omgeving vergroenen? Ga tegels wippen!
Wisten jullie dat er zelfs een NK Tegelwippen bestaat?
Op de website van het NK Tegelwippen staat: ‘Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier! We willen van grauw naar groen!’ En zo is het.
Er is zelfs een groene kerk die tegels heeft gewipt.
Misschien kunnen jullie er wel een onderlinge wedstrijd of challenge van maken met (groene) kerken in de omgeving: Wie wipt de meeste tegels?
Meer groene vlakken betekent ook meer onkruid; dat gaan jullie dan natuurlijk verantwoord inperken of bestrijden.
Laat je inspireren door andere ontwerpen en vergroeningen van kerken in de buurt. Of plaats een oproep in de GroeneKerken-app met de vraag naar ideeën!
Hier alvast een paar ideeën:
Onkruid in de borders kun je voorkomen door:
Onkruid tussen de tegels kun je het beste verwijderen door:
Gebruik in ieder geval geen chemische bestrijdingsmiddelen, want dit doodt niet alleen het onkruid maar ook het bodemleven. Dat geldt ook voor ‘keukenmiddeltjes’ zoals azijn, zout, groene zeep, spiritus, chloor etc.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Postadres:
Postbus 655
3800 AR Amersfoort
IBAN: NL13 FVLB 0699 3233 20 (ANBI) t.n.v. Maatschappij van Welstand o.v.v. GroeneKerken
GroeneKerken