Minder autorijden
Minder autorijden is niet alleen goed voor natuur en klimaat, maar bevordert ook je gezondheid én de leefbaarheid in je buurt, stadsdeel of dorp. Je beweegt meer, de luchtkwaliteit neemt toe, terwijl het lawaai door autoverkeer afneemt. Minder fossiel aangedreven auto’s en vaker elektrisch rijden heeft ook al effect.
Dit kan bereikt worden door minder autoritten te maken en minder alleen auto te rijden.
Minder rijden aanmoedigen kan, naast communicatie ter bewustwording, op velerlei manieren:
Gezonder en meer gemeenschap
Ons altijd zittend voortbewegen draagt bij aan ongezonde bewegingsarmoede. Onze eigen auto is vaak ook een statussymbool, een verlenging van ons ego. Altijd alleen ergens naartoe onderweg zijn kan ons een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid geven, maar sluit ons ook af van de mogelijkheid onze medegelovigen/-mensen te leren kennen, hen te kunnen helpen en met hen te kunnen delen.
In ons – gemiddeld – rijke land is het ideaal van velen om altijd in staat te zijn de eigen en voor de deur staande auto te pakken, mocht je ergens naartoe moeten. Dit heeft niet alleen voor veel destructie van de natuur in ons land en van het klimaat gezorgd, maar ook voor verstopte en lawaaierige straten, overvolle buurten met een ongezonde luchtkwaliteit, waar steeds minder plek is voor interactie, verbinding en spelende kinderen.
Win-winsituatie
Zo ligt het voor de hand dat een vermindering van autoritten, zeker in ons eentje, een win-winsituatie is: beter voor de natuur, het klimaat, onze buurt én onszelf. Hoe kan de kerk daaraan bijdragen?
“Vermindering van autoritten is een win-win situatie: beter voor de natuur, het klimaat, onze buurt én onszelf.”
“Richt als kerk je eigen auto-deel-coöperatie op, want minder auto’s heeft het grootste positieve effect op natuur en klimaat.”
Ook als je de productie van auto en accu in de berekening meeneemt, is een elektrische auto veel beter voor milieu en klimaat dan een fossiel aangedreven auto: ‘Een elektrische auto stoot over zijn hele leven ruim 60 procent minder CO2 uit dan een auto met een uitlaat.’ Dat alleen al is reden genoeg om als groene kerk aan de slag te gaan met het aantrekkelijk(er) maken van elektrisch rijden.
Natuurlijk betekent dat niet dat een elektrische auto géén impact op het milieu heeft of klimaatneutraal is. En de mensenrechtenschendingen bij het delven van schaarse grondstoffen die voor de productie ervan nodig zijn, moeten we zeker niet verzwijgen.
Daarom geldt ook hier dat het terugdringen van het aantal autoritten de beste optie is. Dat wordt alleen nog overtroffen door het terugdringen van het aantal auto’s, omdat het positieve effect op natuur en klimaat van elke auto die niet geproduceerd wordt, natuurlijk het grootste is. Bovendien neemt door de afname van het aantal auto’s ook de leefbaarheid van onze buurten aanzienlijk toe.
Voor het delen van auto’s zijn verschillende aanbieders zoals Greenwheels of MyWheels. Ook zijn er particulieren die auto’s aanbieden via Snappcar. De overheid is een nationale campagne gestart voor het delen van auto’s, die wij van harte onderschrijven! Je vindt op de website van de overheid veel informatie over autodelen.
Je kunt er als kerkgemeente ook voor kiezen om een eigen autodeel-coöperatie op te richten.
In Nederland wordt coöperatief autodelen steeds populairder en dat is logisch. Want als buren – of gemeenteleden – samen als coöperatie zonder winstoogmerk een aantal elektrische auto’s leasen, levert dat tal van voordelen op.
Het bespaart de autodelers zelf geld, tijd en gedoe.
De buurt van je kerkgemeenschap wint aan leefbaarheid omdat autodelen de onderlinge cohesie van buurtgenoten versterkt.
Omdat het aantal auto’s in de buurt afneemt, vooral van auto’s die voor een groot deel van de tijd stilstaan, komen er parkeerplekken vrij en ontstaat ruimte voor vergroening, ontmoeting, voor spelende kinderen en het mooier maken van de buurt.
Natuurlijk profiteren van dit alles uiteindelijk ook natuur en klimaat. Auto-deel-coöperaties leveren een belangrijke bijdrage aan de verkeerstransitie.
Omdat auto-deelcoöperaties een grote positieve uitstraling naar buiten hebben, kunnen zij significant positief bijdragen aan de waarneming van de kerk van buiten en aan de beeldvorming over de kerk. Zoals Samuel Wells zei: “Een bloeiende kerk ontstaat als je je inzet voor een bloeiende buurt.” Daarmee zullen de coöperaties ook een missionair effect hebben.
Natuurlijk vraagt het oprichten van een autodeel-coöperatie nogal wat inzet en is het ook niet in elke context toepasselijk. Klik hier voor advies en de nodige eerste stappen.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Postadres:
Postbus 655
3800 AR Amersfoort
IBAN: NL13 FVLB 0699 3233 20 (ANBI) t.n.v. Maatschappij van Welstand o.v.v. GroeneKerken
GroeneKerken