2.1 – Auto

Geupdate op: 26 november 2024

Introductie - Met de auto

Minder autorijden

Minder autorijden is niet alleen goed voor natuur en klimaat, maar bevordert ook je gezondheid én de leefbaarheid in je buurt, stadsdeel of dorp. Je beweegt meer, de luchtkwaliteit neemt toe, terwijl het lawaai door autoverkeer afneemt. Minder fossiel aangedreven auto’s en vaker elektrisch rijden heeft ook al effect.

Dit kan bereikt worden door minder autoritten te maken en minder alleen auto te rijden.

Minder rijden aanmoedigen kan, naast communicatie ter bewustwording, op velerlei manieren: 

  • zoveel mogelijk online vergaderen om autoritten te vermijden;
  • auto-vasten in de veertigdagentijd;
  • de introductie van een (liefst regelmatig terugkerende) zoveel mogelijk autoloze zondag voor kerkgangers;
  • het delen van auto’s door meerdere personen;
  • het inrichten van vervoersgemeenschappen die samen in één auto naar de kerk komen;
  • het oprichten van een eigen auto-deelcoöperatie zonder winstoogmerk;
  • het (coöperatief) autodelen.

Gezonder en meer gemeenschap
Ons altijd zittend voortbewegen draagt bij aan ongezonde bewegingsarmoede. Onze eigen auto is vaak ook een statussymbool, een verlenging van ons ego. Altijd alleen ergens naartoe onderweg zijn kan ons een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid geven, maar sluit ons ook af van de mogelijkheid onze medegelovigen/-mensen te leren kennen, hen te kunnen helpen en met hen te kunnen delen.

Inhoudsopgave

Minder (alleen) autorijden

In ons – gemiddeld – rijke land is het ideaal van velen om altijd in staat te zijn de eigen en voor de deur staande auto te pakken, mocht je ergens naartoe moeten. Dit heeft niet alleen voor veel destructie van de natuur in ons land en van het klimaat gezorgd, maar ook voor verstopte en lawaaierige straten, overvolle buurten met een ongezonde luchtkwaliteit, waar steeds minder plek is voor interactie, verbinding en spelende kinderen.

Win-winsituatie
Zo ligt het voor de hand dat een vermindering van autoritten, zeker in ons eentje, een win-winsituatie is: beter voor de natuur, het klimaat, onze buurt én onszelf. Hoe kan de kerk daaraan bijdragen?

“Vermindering van autoritten is een win-win situatie: beter voor de natuur, het klimaat, onze buurt én onszelf.”

2 1 Auto
  • Schuw niet om de vermindering van autoritten op te nemen in je (kerkelijke) communicatie; daar zijn meer dan genoeg Bijbelse, morele en spirituele redenen en argumentatiemogelijkheden voor.
  • Vergader zoveel mogelijk online. Dat heeft ook nadelen en is minder gezellig, maar velen zijn hier sinds corona aan gewend geraakt en het levert, zeker bij functionele overleggen, ook tijdwinst en geldbesparing voor de deelnemers op.
  • Introduceer een (liefst regelmatig terugkerende) zo veel mogelijk autovrije zondag voor kerkgangers door ‘Op-de-fiets-naar-de-kerk-zondagen’ of ‘Wandel-naar-de-kerk-zondagen’ uit te roepen.
  • Ga in de veertigdagentijd aan de slag met projecten als ‘auto-vasten’ en moedig mensen aan om zich de hele vastentijd met de fiets of lopend voort te bewegen. De kerken in Oostenrijk zijn hiermee in 2024 aan de slag gegaan.
  • Zet in je communicatie bij de aankondiging van diensten en activiteiten standaard een zin als: ‘Voor het belang van natuur, klimaat, onze buurt en onszelf zouden wij het fijn vinden als u niet per auto komt, als dit voor u mogelijk is.’
  • Ook het aantrekkelijk(er) maken van vervoersalternatieven vermindert het aantal autoritten. Zie daarom óók de subthema’s Openbaar Vervoer, Fietsen en Wandelen.
  • Als er toch live op locatie vergaderd wordt, maak dan de vraag ‘Wie rijdt?’ een vast onderdeel van het agendapunt ‘volgende vergadering’. Bepaal samen wie andere deelnemers op kan halen en na afloop weer thuis kan brengen. Dit vergroot de onderlinge verbinding en zorgt voor effectievere overleggen, omdat veel sociaals al onderweg is besproken.
  • Wijs bij zoveel mogelijk activiteiten en zeker op de zondagochtenden één of meerdere mensen als vervoerders aan, die anderen kunnen oppikken en weer naar huis brengen. Een vraag/oproep ‘Wie rijdt?’ kan ook standaard bij de aankondiging van activiteiten geplaatst worden. Zulke vervoersgemeenschappen kunnen eenvoudig via appgroepen of een kerk-app georganiseerd worden.
  • Maak, waar mogelijk, gebruik van buurt- of stadsdeel-busjes die door de burgerlijke gemeente of andere organisaties worden aangeboden. Niet enkel voor ouderen die slecht ter been zijn, maar ook voor anderen die liever op een gezellige, verbindende en de natuur minder belastende manier naar de kerk en weer naar huis willen gaan.
  • Breng in het persoonlijke contact met gemeenteleden die hun auto niet vaak meer nodig hebben, de mogelijkheid in om hun auto met andere gemeenteleden te delen. Dat is goed voor het milieu, het klimaat én je portemonnee én je komt in contact met anderen. Bovendien kun je zo potentieel zelfs het aantal auto’s in je buurt reduceren en heeft het ook een diaconale kant, omdat het vervoersarmoede bij mensen met een kleine beurs kan tegengaan.

Meer elektrisch rijden en vaker in deelauto’s

“Richt als kerk je eigen auto-deel-coöperatie op, want minder auto’s heeft het grootste positieve effect op natuur en klimaat.”

Ook als je de productie van auto en accu in de berekening meeneemt, is een elektrische auto veel beter voor milieu en klimaat dan een fossiel aangedreven auto: ‘Een elektrische auto stoot over zijn hele leven ruim 60 procent minder CO2 uit dan een auto met een uitlaat.’ Dat alleen al is reden genoeg om als groene kerk aan de slag te gaan met het aantrekkelijk(er) maken van elektrisch rijden.

Natuurlijk betekent dat niet dat een elektrische auto géén impact op het milieu heeft of klimaatneutraal is. En de mensenrechtenschendingen bij het delven van schaarse grondstoffen die voor de productie ervan nodig zijn, moeten we zeker niet verzwijgen.

Daarom geldt ook hier dat het terugdringen van het aantal autoritten de beste optie is. Dat wordt alleen nog overtroffen door het terugdringen van het aantal auto’s, omdat het positieve effect op natuur en klimaat van elke auto die niet geproduceerd wordt, natuurlijk het grootste is. Bovendien neemt door de afname van het aantal auto’s ook de leefbaarheid van onze buurten aanzienlijk toe.

Voor het delen van auto’s zijn verschillende aanbieders zoals Greenwheels of MyWheels. Ook zijn er particulieren die auto’s aanbieden via Snappcar. De overheid is een nationale campagne gestart voor het delen van auto’s, die wij van harte onderschrijven! Je vindt op de website van de overheid veel informatie over autodelen.

Je kunt er als kerkgemeente ook voor kiezen om een eigen autodeel-coöperatie op te richten.

2 1 Auto
  • Schuw ook dit thema in je communicatie niet, omdat rond elektrisch rijden nog veel onwetendheid heerst.
  • Plaats naast de kerk/je gebouw van samenkomst, liefst op een vanaf de straat goed zichtbare plek, één of meerdere openbaar toegankelijke laadpalen, eventueel voorzien van een bord ‘Op zondagochtend gereserveerd voor bezoekers van dit gebouw’. Natuurlijk is het nóg beter als deze laadpalen overdekt zijn met en gevoed worden door zonnepanelen die op het dak (of op het dak van de kerk) liggen. Kijk hier voor een stappenplan voor het aanvragen van een openbare laadpaal. Vergeet niet om de aanwezigheid van deze laadpalen op Google Maps, je website en in je kerkblad te vermelden.

In Nederland wordt coöperatief autodelen steeds populairder en dat is logisch. Want als buren – of gemeenteleden – samen als coöperatie zonder winstoogmerk een aantal elektrische auto’s leasen, levert dat tal van voordelen op.

Het bespaart de autodelers zelf geld, tijd en gedoe.

  • Omdat de coöperatie de elektrische auto’s leaset, zijn er geen aanschaf- of afschrijfkosten, met afstand de grootste kostenpost van een eigen auto.
  • Daarom heeft autodelen ook een diaconaal voordeel: mensen die zich geen elektrische auto kunnen veroorloven, krijgen de kans om in e-auto’s te rijden.
  • Bovendien heb je als deler geen gedoe of kosten wat betreft belastingen, verzekeringen en eventuele parkeervergunningen.
  • Als je via de burgerlijke gemeente vast gereserveerde laadplekken af kunt spreken, is ook het zoeken naar een parkeerplek verleden tijd.
  • Bovendien is autodelen leuk: je leert nieuwe buren/gemeenteleden kennen en hebt er rond je vervoer ineens een gemeenschap bij.

De buurt van je kerkgemeenschap wint aan leefbaarheid omdat autodelen de onderlinge cohesie van buurtgenoten versterkt.

Omdat het aantal auto’s in de buurt afneemt, vooral van auto’s die voor een groot deel van de tijd stilstaan, komen er parkeerplekken vrij en ontstaat ruimte voor vergroening, ontmoeting, voor spelende kinderen en het mooier maken van de buurt.

Natuurlijk profiteren van dit alles uiteindelijk ook natuur en klimaat. Auto-deel-coöperaties leveren een belangrijke bijdrage aan de verkeerstransitie.

Omdat auto-deelcoöperaties een grote positieve uitstraling naar buiten hebben, kunnen zij significant positief bijdragen aan de waarneming van de kerk van buiten en aan de beeldvorming over de kerk. Zoals Samuel Wells zei: “Een bloeiende kerk ontstaat als je je inzet voor een bloeiende buurt.” Daarmee zullen de coöperaties ook een missionair effect hebben.

Natuurlijk vraagt het oprichten van een autodeel-coöperatie nogal wat inzet en is het ook niet in elke context toepasselijk. Klik hier voor advies en de nodige eerste stappen.

Groene kerk in de praktijk

Andere thema's uit 2 - Vervoer: