12.2 – Repareren

Geupdate op: 29 oktober 2024

Introductie - Repareren

We leven in een wegwerp-economie. Veel spullen gaan na een tijdje kapot en dan is het vaak voordeliger om een nieuw product aan te schaffen dan om het te (laten) repareren. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor reparatie! Gooi spullen niet weg, maar geef ze een tweede kans. Door spullen te repareren gaan ze langer mee en wordt de schepping minder belast met ons afval.

(Helpen) repareren is een goede manier om elkaar tot een hand en een voet te zijn én het milieu te sparen. De één kan een tuinhekje voor een gemeentelid plaatsen. De ander kan knopen aanzetten en kapotte kinderkleding herstellen.

Zo kun je elkaar helpen, advies geven en van elkaar leren.

“(Helpen) repareren is een goede manier om elkaar tot een hand en een voet te zijn én het milieu te sparen.”

Inhoudsopgave

Wat doe je als er iets kapot is?

Organiseer eens een Repaircafé, een ‘repareerbijeenkomst’.

Repaircafés zijn gratis toegankelijk en draaien om (samen) repareren. Bezoekers nemen van huis kapotte spullen mee. In het Repaircafé gaan ze samen aan de slag. Het is verstandig dat de vrijwilligers (met reparatiekennis en -vaardigheden) zelf gereedschap en materialen meenemen om kleine reparaties uit te voeren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee, of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders.

Wil je graag zelf een Repaircafé organiseren? Dan kan een opstartpakket handig zijn. Wist je dat er veel (groene) kerken zijn die dit al doen? Vraag tips aan andere kerkvergroeners via de GroeneKerken-app!

Groene kerk in de praktijk

Kijk hoe zij '12 - Bewustwording en levensstijl' in de praktijk brengen

Andere thema's uit 12 - Bewustwording en levensstijl: