1 – Beleid en aanpak

Geupdate op: 26 november 2024

Introductie - Over taken, verantwoordelijkheden en mensen

Waarom moet je als groene kerk beleid maken? We kunnen toch ook gewoon aan de slag gaan? 
Dat hangt ervan af wat jullie als groene kerk willen bereiken. Een beleidsplan is bedoeld om stap voor stap een nieuwe stem in de kerk te introduceren, een groengelovig geluid dat ook in de Bijbel klinkt maar waar zo lang te weinig oog en oor voor was.

Een beleidsplan bepaalt je bij het langetermijnperspectief en vormt het kader voor concrete plannen en stappen op weg daar naartoe. Daarmee helpt het ook voorkomen dat allerlei goedbedoelde initiatieven tegen elkaar in werken. Een beleidsplan wordt ook vastgesteld en daardoor weet je je als groene werkgroep gesteund door de leiding van de kerk.

 

 

 

1 1 Werkgroep starten

Scheppingstheologie omzetten naar beleid

Groene kerk zijn gaat niet alleen over het gebouw of aandacht voor de natuur. Het gaat ook over een herbronning op de geloofsuitgangspunten en de vorming van de geloofsgemeenschap in de scheppingstheologie.

Vaak spreekt men in dit verband over de driehoek God, mens en schepping. Er is niet alleen een relatie tussen God en mens, en tussen mens en natuur, maar ook tussen God en Zijn schepping. De schepping uitputten of geweld aandoen, tast onze relatie met God aan.

Als geloofsgemeenschap in een groene kerk wil je leven in balans met de schepping. We vertellen je graag hoe je dat als kerk of gemeente kunt vertalen in beleid en concreet kunt vormgeven.

1 Boogje Beleid Aanpak

Andere thema's uit 1 - Beleid en aanpak:

1.1 – Werkgroep

Meer lezen

1.2 – Contact met leiding van de kerk

Meer lezen

1.3 – Beleidsplan

Meer lezen

1.4 – Hoe breng ik mijn kerk in beweging?

Meer lezen

1.5 – Klimaatgesprekken

Meer lezen