Iemand vertelt je dat er heus niets mis is met bestrijdingsmiddelen en dat ‘we’ zonder bestrijdingsmiddelen de hongersnood in de wereld niet kunnen oplossen? O ja, jij snapt er ook helemaal niets van.
Als je in zo’n gesprek terechtkomt, is er iets mislukt. De polarisatie is begonnen, de brug is opgehaald. En vergis je niet, de ander voelt zich bedreigd.
Waardoor? Onderschat nooit de gedrevenheid van je eigen werkgroep. Terwijl jij denkt dat er nog niets is bereikt, vindt de ander dat er te veel gebeurt.
Zo’n situatie komt vaak voor bij gedragsverandering.
Een klimaatgesprek voeren is een uitdaging! De Amerikaanse klimaatwetenschapper Katharine Hayhoe heeft erover nagedacht hoe je bij gesprekken over het klimaat polarisatie kunt vermijden. We vonden een interview over klimaatverandering bespreekbaar maken, een interview over positief met elkaar in gesprek gaan, en een interview over hoe je op een aanstekelijke manier het verschil kunt maken.
KlimaatGesprekken biedt een workshopreeks aan, waarin ook de psychologische en sociale kant aan bod komen. Het gaat jullie kerk zeker vooruit helpen als je meedoet aan deze workshopreeks. GroeneKerken werkt samen met KlimaatGesprekken aan een workshopreeks KlimaatGesprekken voor Kerken, waarin ook het christelijke perspectief aan bod komt. Deze gaat in het najaar 2025 van start. We houden je graag op de hoogte!
Hoop, humor en handelingsperspectief!
KlimaatGesprekken helpt je ontdekken hoe je, samen met anderen, stappen kunt zetten in de verduurzaming van je eigen leven, en hoe je je omgeving daar op een positieve manier in meeneemt.
Soms is het een uitdaging om mensen in beweging te krijgen. Je wilt de zorg voor de schepping graag bespreken met anderen, maar voor je het weet sta je tegenover elkaar en dat wil je niet.
KlimaatGesprekken helpt je verder, met een speciaal ontworpen traject dat de nadruk legt op positieve gedragsverandering. Daarbij wordt gebruik gemaakt van inzichten uit de klimaatpsychologie. Je krijgt inzicht in hoe gedragsverandering werkt, welke rol emoties spelen en hoe je psychologische obstakels kunt overwinnen.
Er zijn verschillende opties:
Als GroeneKerken ontwikkelen we samen met KlimaatGesprekken een speciale workshopreeks, waarbij in een zevende webinar het christelijke perspectief naar voren komt. In het najaar van 2025 gaan we hiermee starten. We houden je op de hoogte!
“Je wilt de zorg voor de schepping graag bespreken met anderen, maar voor je het weet sta je tegenover elkaar en dat wil je niet.”
Voor het vertellen van jullie verhaal aan de gemeenschap is het belangrijk dat er een anker is. Een kerntekst uit de Bijbel die jullie aanspreekt en waarop jullie kunnen terugvallen. Die altijd weer motiveert en waarover jullie altijd weer kunnen praten.
Zo’n kerntekst is ook een goede basis voor gesprekken binnen jullie geloofsgemeenschap. Verbinding bereik je veel eerder als je vertelt over een Bijbeltekst die jullie motiveert en waarom, dan vanuit de klimaatwetenschap. Het kiezen van een kerntekst vanuit het geloof biedt een mooi vertrekpunt en blijvende inspiratiebron. Voor anderen, maar ook voor jullie zelf.
De profeet Micha zegt ons dat we niets meer hoeven te doen dan trouw te zijn, recht te doen en ons leven in dienst van God te stellen (Micha 6:8). Een ijzersterke opdracht, ook in het kader van de klimaatcrisis. We zijn benieuwd welke Bijbeltekst jullie leidraad wordt!
P.S.: Onze slogan is ‘Omdat de schepping roept om een kerk die zorg draagt’. Herken jij welke Bijbeltekst hieraan ten grondslag ligt?
“Verbinding bereik je veel eerder als je vertelt over een Bijbeltekst die jullie motiveert en waarom, dan vanuit de klimaatwetenschap.”
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Postadres:
Postbus 655
3800 AR Amersfoort
IBAN: NL13 FVLB 0699 3233 20 (ANBI) t.n.v. Maatschappij van Welstand o.v.v. GroeneKerken
GroeneKerken