1.2 – Contact met leiding van de kerk

Geupdate op: 4 november 2024

Introductie - Communicatie binnen de kerkelijke organisatie

Hoe houdt een werkgroep contact met de kerkenraad, predikant of voorganger, gemeentevergadering en andere werkgroepen?

Bedenk dat dit verschillende gremia zijn. Het is goed om als werkgroep goed na te denken over wat je wilt bereiken in de communicatie en de samenwerking met de verschillende onderdelen van de plaatselijke kerk. We beseffen dat de kerkelijke structuur heel plaatsgebonden is. Zie het volgende dus vooral als een denkrichting om te inspireren en kijk wat je in je eigen, lokale context kunt gebruiken.

Inhoudsopgave

Contact met kerkenraad en voorganger/predikant

De kerkenraad/leiding van de kerk
Als ‘kerk en klimaat’ of ‘groene kerk’ een officiële werkgroep is, is het verstandig dat ze ook een formele relatie met de kerkenraad/leiding van de kerk heeft. Concreet: dezelfde positie als alle andere commissies en werkgroepen. Meestal is dat een relatie van opdrachtgever-opdrachtnemer, waarbij je als werkgroep een grote vrijheid van handelen hebt.

 
Het is aan te bevelen om jaarlijks tijdens een formeel de evaluatie van het afgelopen jaar en het werkplan voor het komende jaar in de kerkenraad of met de leiding van de kerk te bespreken. Dat geeft een officieel moment om de relatie en ondernomen activiteiten te evalueren, de wederzijdse verwachtingen te bespreken en vast te stellen, en de plannen voor het komende jaar af te stemmen.

De predikant/voorganger
Predikanten blijken het draagvlak voor discussies over geloof en klimaat verkeerd in te schatten, blijkt uit een onderzoek dat onder jongeren is gedaan. Over het algemeen zijn ze beducht om het onderwerp klimaat/schepping/natuur aan de orde te stellen. Ze vrezen weerstand en polarisatie. Uit onderzoek blijkt echter dat kerkleden juist wel méér willen horen over hun levenshouding, de verhouding tot de schepping en hoe daarin christen te zijn.
Dit kan een goed onderwerp zijn voor het gesprek met de voorganger. Zijn er mogelijkheden om groene Bijbelse geluiden te laten horen? Kun je als werkgroep samen met de predikant/voorganger een groene viering voorbereiden?

“Uit onderzoek blijkt dat kerkleden juist wel méér willen horen over hun levenshouding, de verhouding tot de schepping en hoe daarin christen te zijn.”

1 2 Contact met de leiding van de kerk

Wat bespreken jullie als werkgroep met de kerkenraad of leiding van de kerk, en op welke manier?

  • Mensen lezen nauwelijks stukken. Jullie kunnen iets meesturen voor de enkeling die het wel leest of als naslagwerk achteraf. Maar ga ervan uit dat men niets leest.
  • Maak een PowerPointpresentatie over wat jullie willen zeggen. Niet in letterlijke zinnen die jullie gaan voorlezen, maar als woorden en plaatjes waar jullie het verhaal omheen vertellen. De sheets zijn ankerpunten van jullie verhaal.
  • Heb een strak, gestructureerd verhaal dat gericht is op de acties en resultaten die jullie willen gaan doen en halen. Voorkom dat jullie je laten meeslepen door overtuigingen. Dat leidt alleen maar tot ingewikkelde discussies. Vertel helder waar de kansen voor de geloofsgemeenschap liggen. Bijvoorbeeld: de zichtbaarheid en relevantie van de kerk voor de buurt.
  • Bedenk van tevoren wat jullie bij de kerkenraad willen bereiken. Meestal steun, wellicht budget en zeker ook de ruimte voor groene theologie, waarin uiteraard een belangrijke rol ligt voor de voorganger.
  • Let op jullie gunfactor. Te veel activisme roept weerstand op. Kijk ook eens bij KlimaatGesprekken. Met oprechte betrokkenheid bij het geloofsleven van de gemeenschap, vergroot je de gunfactor juist.
  • Gebruik het beleids-/werkplan als kapstok. Dat geeft structuur voor jullie zelf en voor de leiding van de kerk.
  • Oefen de presentatie van tevoren met leden van de werkgroep.

Wat is het alternatief als een officiële werkgroep niet de aangewezen route is?

Het meest gangbare is dan een los-vast verband van enthousiastelingen die de doelstellingen delen maar meer ad hoc activiteiten ontplooien.
Dat kan heel effectief zijn als er in bestaande werkgroepen en structuren al aandacht is voor het thema kerk en klimaat, maar de behoefte bestaat om de betrokkenheid naar een hoger plan te tillen.
Een dergelijke aanpak kenmerkt zich door een sterke focus op projecten en initiatieven, en minder op het meekrijgen van de geloofsgemeenschap in de ontwikkeling. Als die verwachting er wel is, kijk dan goed of de bestaande werkgroepen en structuren daarvoor voldoende zijn.

Commissies en werkgroepen in de plaatselijke kerk

Hoe het contact met andere commissies en werkgroepen idealiter verloopt, is afhankelijk van de taakinvulling van de werkgroep ‘kerk en klimaat’ of ‘groene kerk’ en van bestaande werkgroepen. Er zijn drie varianten denkbaar.

1. De werkgroep gaat dingen doen die nog helemaal niet zijn opgepakt. 
De focus ligt op kennismaken en een goed netwerk opbouwen, zodat andere werkgroepen weten wat jullie dromen en doelen zijn.

2. De werkgroep gaat nieuwe dingen doen en probeert aan bestaande dingen een ander accent te geven.
Dit kan spanning geven in de relatie met andere werkgroepen. Kijk ook eens bij de gesprekstechnieken van KlimaatGesprekken helpen. Houd altijd voor ogen dat de langetermijnrelatie veel belangrijker is dan de kortetermijnwinst.

3. De werkgroep doet niet of nauwelijks zelf nieuwe dingen, maar probeert andere groepen te beïnvloeden. 
Dan geldt wat hierboven staat, nog sterker. Maar dit model heeft ook een zwakte. Als jullie alleen praten, brengen jullie andere mensen moeilijk in beweging om veranderingen door te voeren. De voorbeeldfunctie zit juist in het doen. 



“Houd altijd voor ogen dat de langetermijnrelatie veel belangrijker is dan de kortetermijnwinst.”

Kopie van DSC 7535

De gemeentevergadering is een ideaal podium om met de geloofsgemeenschap te praten over koers en doel van jullie werkgroep. Dat kan aan de hand van een vastgesteld beleidsplan of aan de hand van een specifiek thema. Probeer geregeld tijd te krijgen tijdens een gemeentevergadering. Het geeft jullie de kans erachter te komen of de plannen aanslaan of dat aanpassingen gewenst zijn.

Aanpak
Zorg voor een korte presentatie en geef veel ruimte aan het onderlinge gesprek. Dit moment is vooral bedoeld om feedback te krijgen en te horen wat de aanwezigen vinden van jullie plannen.

Vervolg
Wil je geloofwaardig overkomen, koppel het besprokene dan binnen twee weken terug naar de aanwezigen, met concrete acties en besluiten. Dat hoeft niet te betekenen dat elke reactie wordt gehonoreerd. Agree tot disagree is ook een heel goed resultaat. Maar hecht het dan wel zo af dat iedereen het als zodanig herkent. Kom in alle andere gevallen met concrete vervolgacties.

Groene kerk in de praktijk

Kijk hoe zij '1 - Beleid en aanpak' in de praktijk brengen

Andere thema's uit 1 - Beleid en aanpak: