Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rabbijn Clary Rooda

Joods denken over ecologie

Duurzaamheid, fair trade en dierenwelzijn zijn moderne thema’s waar veel mensen zich mee bezighouden. Weinig mensen beseffen dat de basis voor deze ethische principes al in de Hebreeuwse Bijbel/Torah te vinden is. In een studie-sessie laat Clary Rooda zien hoe het Joodse denken hierover in de loop der eeuwen is ontwikkeld en verbreed. Dit doet ze aan de hand van teksten uit de Torah en latere rabbijnse literatuur, zoals de Talmoed, Maimonides en hedendaagse commentaren.

Alle teksten zijn in het Nederlands. Voorkennis van Torah-studie is niet nodig. Aan de hand van de teksten gaan haar toehoorders met elkaar in gesprek over wat dit betekent voor ons dagelijks handelen en hoe wij ons concreet als individu en gemeenschap kunnen inzetten voor een betere wereld. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen.

Rabbijn Clary Rooda ontving in 2014 haar rabbinale bevoegdheid. Zij schreef haar scriptie over ‘eco-kasjroet’, een ecologische benadering van de Joodse spijswetten waarbij ethische principes als dierenwelzijn, fair trade en duurzaamheid een rol spelen.

Contact opnemen met Rabbijn Clary Rooda kan via email: rabbijnrooda@gmail.com.

Gerelateerd

Jurijn Timon de Vos

Meer lezen

Corinne Groenendijk

Meer lezen

Matthias Olthaar

Meer lezen