Zoek
Sluit dit zoekvak.

Lieke Weima

Actievoeren voor de schepping

Lieke Weima is predikant (PKN) én actievoerder. Ze studeerde theologie aan de Universiteit Utrecht en de PThU. De afgelopen jaren was ze dorpsdominee in het Friese Scharnegoutum en vanaf mei 2024 ambulant predikant in het Utrechtse Cothen. Haar strijd voor rechtvaardigheid komt tot uitdrukking in haar betrokkenheid bij Christian Climate Action en ING Fossielvrij. Spiritualiteit is hierin voor haar een belangrijke motivatie. Eigenlijk vindt ze actievoeren ongemakkelijk, zo vertelde ze eerder in verschillende interviews, maar de situatie vraagt erom. Elsbeth Gruteke sprak met haar hierover in de Theologie podcast.

“De klimaatbeweging is voor mij een spiritueel thuis geworden, waar mijn geloof juist dankzij dat ongemak nieuwe diepte en scherpte vindt, waar ik terechtkan met mijn zorgen en rouw om de pijn van de schepping, waar ik steeds opnieuw word uitgedaagd om profetischer te spreken en handelen. En vooral: waar ik nieuwe moed vind en samen met anderen kan oefenen die moed in de praktijk te brengen.”

Over actievoeren voor het klimaat bestaan veel vragen, ook in de kerk. Wat mag wel en niet bij demonstreren? Mag je je als christen publiekelijk verzetten tegen de overheid? Is burgerlijke ongehoorzaamheid passend? Werkt een demonstratie geen polarisatie in de hand?

Ben je als kerk zoekende naar antwoorden op dit soort vragen, nodig dan Lieke Weima uit. Zij vertelt over haar persoonlijke beweegredenen en de inspiratie die ze in de Bijbel en kerkgeschiedenis vond en helpt jullie met de gedachtevorming.

Contact opnemen met Lieke kan via email: ds.lweima@gmail.com.

Gerelateerd