Klimaatmars 31 mei en afwegingen

Klimaatmars 31 mei en afwegingen

Klimaatmars op 31 mei op de Zuidas

Op vrijdag 31 mei is er weer een klimaatmars en GroeneKerken is daarbij. Als je ook wilt meelopen, kun je je aanmelden via deze pagina op de website van de Laudato Si’ alliantie. Dan blijf je op de hoogte van het laatste nieuws over de mars (aanmelden is niet verplicht). We verzamelen om 13.30 uur bij het gebouw van Vrijburg, Diepenbrockstraat 46 in Amsterdam-Zuid. Hier is vanaf 12.30 uur een interreligieuze klimaatviering waar je natuurlijk ook bij kunt zijn. Om 14.00 uur start de klimaatmars en we lopen mee in het blok ‘christenen voor klimaatrechtvaardigheid’. Hieronder lees je waarom we meelopen én wat onze afwegingen zijn om eruit te stappen indien wij dat noodzakelijk vinden.

Uit ervaring weten we inmiddels dat het moeilijk is om bij elkaar te blijven. Let daarom op ons spandoek ‘Omdat de schepping roept om een kerk die zorg draagt’ en maak een mooie button van karton (zie helemaal onderaan) om aan je jas of tas te bevestigen. Voor de duidelijkheid: de klimaatmars is een activiteit mét vergunning.

N.B. Helaas hebben we geen geschikte locatie kunnen vinden voor een eigen korte viering voor inkeer en bezinning die we voorafgaand aan de klimaatmars wilden organiseren. Zoals gezegd kun je wel aansluiten bij de interreligieuze viering om 12.30 uur.

Waarom we meelopen

Het is voor ons als team van GroeneKerken geen automatisme dat we meelopen met een klimaatmars en we nemen jullie graag mee in onze overwegingen. 

We willen graag meelopen met deze klimaatmars. We voelen de urgentie van de klimaatproblematiek en de behoefte om ons uit te spreken tegen het onrecht dat klimaatverandering veroorzaakt. Gods mooie schepping – mensen, dieren, aarde – zucht en lijdt en wij zuchten met haar mee. We begrijpen daarom dat de Zuidas is gekozen als locatie, omdat die symbool staat voor ons economische systeem dat zoveel kapot maakt. 

Tegelijkertijd voelt het ongemakkelijk om te wijzen naar de ‘ander’. Niet alleen omdat op de Zuidas veel mensen van goede wil werken, maar ook omdat we beseffen dat we zelf deel zijn van ons economische systeem. Matthias Olthaar en Paul Schenderling hebben uitgerekend dat er voor ieder Nederlands gezin elders op de wereld 1,8 ‘slaven’ werken. En als iedereen op de wereld zo zou leven als wij in Nederland, hebben we 4 aardbollen nodig. 

Tijdens de klimaatmars willen we daarom niet alleen wijzen naar de ander. Natuurlijk is het heel hard nodig dat banken en bedrijven, die een grote impact en verantwoordelijkheid hebben, hun beleid veranderen! Maar we willen ook kijken naar ons eigen gedrag en ons eigen hart. Wat kunnen wij, vandaag, nu, veranderen in ons leven zodat mensen en al het leven op aarde tot bloei komen? We hopen dat de klimaatmars daarom ook een mars van inkeer en bezinning zal zijn.

Het is niet ondenkbaar dat de klimaatmars, net als in november 2023, gebruikt wordt door groepen die aandacht vragen voor de situatie in Gaza. De studentenprotesten van afgelopen weken laten zien dat dat niet altijd op een vreedzame wijze gebeurt. Hoezeer wij ook bewogen zijn met de situatie in Israël en Gaza, zullen we uit de mars stappen als daar aanleiding voor is. De klimaatmars is bedoeld om aandacht te vragen voor het klimaat en het is daarvoor dat mensen op de been komen. Bij het ‘protestival’ na afloop van de klimaatmars zijn we niet aanwezig.

We begrijpen dat een klimaatmars niet iets is waar iedereen zich bij thuis voelt. Dat hoeft ook niet. Meer dan eerder voelen we onszelf voor een dilemma geplaatst, gezien het toegenomen wij-zij denken en de ‘intersectionaliteit’ in onze samenleving. Het lijkt soms alsof een dialoog niet meer mogelijk is, dat je niet oké bent als je niet precies zo denkt als een ander. Daar maken we ons grote zorgen over. We vinden het echter ook belangrijk om de schepping een stem te geven en de klimaatmars is één van de plekken waar dat kan. Als christenen kunnen we daar een boodschap van hoop laten klinken, omdat we geloven dat er een Schepper is die deze wereld in Zijn hand houdt. Alles overwegende hebben we daarom besloten erbij te zijn.  

Team GroeneKerken

Uitleg buttons mars 31 mei

Deel dit artikel

Gerelateerd

Waarom GroeneKerken aanwezig is bij de A12 steundemonstratie op 27 mei

Meer lezen

Webinar 27 januari: (Wan)hoop voor de toekomst – Hoe we hoop houden, ondanks het gevoel van ‘crisis’ rondom het klimaat

Meer lezen

GroeneKerken in de Trouw duurzame 100

Meer lezen

Oproep: vrijwilliger voor storytelling (video)

Meer lezen

Opening 1e expositie

Meer lezen

Verspillingsvrije week

Meer lezen