Rein Huitema vertelt ons over de groene kerk (de Protestantse Gemeente Akkrum) en hun biologische tuin.

‘In de GroeneKerken-app zagen we dat de pelgrimstocht rondom het 800-jarige jubileum van het Zonnelied ook ons dorp zou aandoen. Na overleg met onze dominee hebben we toen besloten de etappe te laten eindigen in onze tuin. Het Zonnelied gaat over de schepping, wat is er dan mooier om die dag ook midden in de schepping te laten eindigen? Ik heb toen het Zonnelied verbonden met onze tuin. Ik vind één uitspraak van Franciscus goed bij ons passen: Een enkele zonnestraal is genoeg om vele schaduwen te verdrijven.
De biologische, duurzame tuin staat vol kruiden, vruchtbomen en –struiken (waar je van plukken mag), Bijbelse planten en spirituele beelden van hout.’ Rein kan er prachtig over vertellen. Over zijn favoriete plant, de Jakobsladder, over het niet maaien van sommige stukken grasveld voor de insecten, over vlinders en over de mosjes die overal tussen groeien.



Je moet niet alles netjes willen hebben
‘De naam van de tuin komt van het bijbehorende zalencentrum De Lantearne, dit is Fries voor lantaarn. Het dak ligt vol zonnepanelen. Het is eigendom van de kerk, maar wordt voor allerlei activiteiten benut. Met o.a. die inkomsten dekken we de hoge energierekening voor de verwarming van de monumentale kerk in de winter.
We zijn een open kerk: we willen er zijn voor heel de gemeenschap. Daarom organiseren we veel dingen in Akkrum samen met de gemeente, doarpskeamer en voedselbank: tegels wippen, geveltuintjes promoten, leibomen laten plaatsen. We doen ook mee met ‘Akkrum bloeit’: een duurzame week rondom gezond leven. We geven dan rondleidingen in de tuin over biologisch tuinieren en doen mee met stiltewandelingen. In de zomer houden we iedere maand een muziekmiddag op het grasveld tussen de bloemen in de tuin, die openstaat voor iedereen.’

Dit samenwerken, over de kerkmuren heen, kenmerkt Rein, de kerk én de tuin.
‘De vrijwilligersgroep die de tuin bijhoudt bestaat vooral uit buitenkerkelijken en ook het jeugdwerk van de kerk wordt vooral bezocht door kinderen uit het dorp. Zo houd je contact met de mensen en houd je ze betrokken bij wat de kerk doet en waar zij voor staat. Wij zijn niet van het evangeliseren, wij zijn praktische mensen. En daarin staan we voor de zorg voor de schepping, zoals God die aan ons gegeven heeft.
Laat het langzaam groeien en probeer zoveel mogelijk samen te werken. Geef in je handelen het goede voorbeeld.
Belangrijk daarbij is om geen dingen te forceren: doe het stapje voor stapje. Laat het langzaam groeien en probeer zoveel mogelijk samen te werken. Geef in je handelen het goede voorbeeld. Soms is dat lastig. Biologische landbouw ligt onder de boeren in en buiten de kerk gevoelig. Een gezond bodemleven is goed, maar hoe kan dat financieel uit? Krijg ik dezelfde opbrengst? Tegelijk laten zeven biologische boeren uit de omgeving zien dat het kan. De kerkboeketten komen nog vaak van de bloemist, maar er wordt gelukkig ook steeds meer geplukt uit de tuin.
Als groene kerkgroep zijn we vooral bezig om mensen bewust te maken – zonder met de vinger te wijzen. Dat doen we met de tuin, maar ook door bijvoorbeeld een dienst over de schepping te organiseren. Gelukkig is dominee De Vries ook begaan met de schepping. Dat maakt ons werk veel makkelijker. En dat de voorzitter van de kerkenraad ook lid is van onze groep! Daarnaast hebben we een actief netwerk groene kerken in Friesland. Had je het al gezien? Op 10 mei is er weer een bijeenkomst, een inspiratiedag!’