Morgensterkerk Den Haag | Gijsbert Pellikaan

Morgensterkerk Den Haag | Gijsbert Pellikaan

Een bewerkt verhaal uit het boek: Geloof en een hoop zonnepanelen van Kees Posthumus (2022).

Morgensterkerk Den Haag zonnepanelen

In 2013 werd de Morgensterkerk een groene kerk. Dat begon met een plat dak. Bioloog en kerklid Gijsbert Pellikaan was er bij. “Onze kerk is een soort doos, vierkant met een plat dak van bitumen”, vertrekt hij. “Daardoor wordt het snel heet in de kerk. Onze koster klaagde er over. Ik was destijds lid van de commissie van beheer en onderzocht de mogelijkheden om er een sedumdak van te maken. Wat zijn de mogelijkheden en de voordelen? Kan de constructie het dragen? Er was een subsidiepotje voor. Ondanks dat was er nog een investering van €12.000,- vanuit de kerk nodig. Dat bleek niet haalbaar, maar het balletje begon te rollen.” Inmiddels liggen er 56 zonnepanelen op het dak. Daarmee produceert de kerk meer energie dan ze nodig heeft.

Verbouwing

Morgensterkerk Den Haag tuin

In 2015 is de kerk verbouwd. “Achter de kerk was een rommelig stukje struiken en bos”, vertelt Pellikaan. “Onze buren hadden last van de bomen die er stonden. In overleg met de gemeente is alles gerooid en legden wij een nieuwe, groene bloementuin aan. Naast nieuw geplante bomen en struiken staan er veel bloeiende planten. Daarmee zijn we een groen baken in de woestijn. Bij het ontwerp hield ik er rekening mee dat het niet te veel onderhoud zou vergen. Vrijwilligers hielpen bij de aanleg van de tuin en er kwamen complete gezinnen helpen. De jeugdclub maakte nestkastjes. De gemeenteleden werden betrokken bij de plannen. Wij gaven voorlichting over de zonnepanelen en legden het ontwerp van de tuin voor.”

De nieuwe aanbouw is zo groen mogelijk geworden. Goede dakisolatie, dubbel glas. De bestaande sponningen konden ze opnieuw gebruiken. De eerste milieuwinst zit in hergebruik. Het is zonde om goed spul zo maar weg te gooien. Er kwamen 2 nieuwe HR-ketels, ter vervanging van een super oude ketel. Wat nog beter kan is de afvoer van het hemelwater.

Oogstfeest

Het kerkgebouw zo duurzaam mogelijk maken is één. Nog belangrijker vindt Pellikaan het betrekken van gemeenteleden bij duurzaamheid. “We houden themadiensten over duurzaamheid, elk jaar is er een Michazondag. Micha Nederland prikkelt christenen, kerken en organisaties om zich in te zetten voor gerechtigheid. Daar hoort ook aandacht voor duurzaamheid bij. Dankdag werd een oogstfeestdag. Natuurlijk zijn we dankbaar. Het is mooi om samen te vieren dat er geoogst kan worden. Daarbij staat duurzaamheid centraal.” 

Morgensterkerk Den Haag buitenkant

In de Morgensterkerk waren al snel een aantal groene enthousiastelingen die de kar wilden trekken. “Meer moeite kostte het om het kerkbestuur mee te krijgen”, vertelt Pellikaan. “Een gedegen theologische onderbouwing helpt. Persoonlijk ben ik pas in de loop van de tijd mijn geloof gaan verbinden met de zorg voor onze schepping. De schepping deelt in de zondeval, de schepping deelt ook in de verlossing. Deze aarde doet er toe voor God. Hij gaat de hele schepping redden en vernieuwen. Hemel en aarde zullen met elkaar verbonden worden, God zal bij de mensen wonen. Daarin hebben wij een eigen verantwoordelijkheid, om goed te zorgen voor de aarde, de tuin waarin wij leven.”

Het boek ‘Geloof en een hoop zonnepanelen’ is te koop:

Deel dit artikel

Gerelateerd

Waarom GroeneKerken aanwezig is bij de A12 steundemonstratie op 27 mei

Meer lezen

Webinar 27 januari: (Wan)hoop voor de toekomst – Hoe we hoop houden, ondanks het gevoel van ‘crisis’ rondom het klimaat

Meer lezen

Tussen schepping en klimaatcrisis

Meer lezen

4e Expositie ‘Heel de aarde’ – Arnhem

Meer lezen

Vacature Relatiebeheerder

Meer lezen

3e Expositie ‘Heel de aarde’ – Utrecht

Meer lezen